Sala de premsa Premsa i mitjans

El model de conservació de la vida silvestre soscava els drets de les comunitats locals i indígenes a l'Índia

India
Dones indígenes portant farratges per a bestiar, Kaziranga NP. Novembre 2017 @eleonorafanari

El mapa EJAtlas elaborat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals ICTA-UAB denuncia que l'actual model anteposa el creixement i guanys a la vida humana i la natura que pretén protegir.

06/10/2020

Un mapa interactiu realitzat per l'equip de l'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) revela que determinades formes de 'conservació de la vida silvestre' soscaven els drets dels pobles indígenes i les comunitats locals que viuen dins de les àrees protegides a l'Índia.

El mapa interactiu, liderat per la investigadora Eleonora Fanari i realitzat en col·laboració amb l'organització Kalpavriks - Índia, ha estat llançat coincidint amb la Setmana Nacional de la Vida Silvestre de l'Índia. El mapa és producte de 3 anys d'una extensa investigació que abasta 26 àrees protegides, realitzada en col·laboració amb nombroses organitzacions, activistes i acadèmics independents que lluiten contra les violacions en els seus terrenys i en els tribunals.

Un estricte 'model de protecció i conservació', afavorit per un poderós grup de pressió conservacionista al país, ha augmentat la xarxa d'àrees protegides de 67 l'any 1988 a 870 a l’any 2020. No obstant això, aquestes terres no estan deshabitades, aproximadament 4,3 milions de persones viuen actualment en i al voltant de les àrees protegides de l'Índia, que ara abasten al voltant del 5% del territori nacional.

El model de conservació de l'Índia no reconeix els drets fonamentals i tradicionals de les comunitats locals i Indígenes que han habitat aquestes àrees durant segles. Sovint viola lleis que ajuden a la conservació, com la Llei de Drets Forestals (2006) que reconeix la necessitat d'una forma més inclusiva de governança forestal, incloent la cogestió de les àrees protegides.

L'ambigüitat dins de les polítiques de conservació crea seriosos desafiaments. La introducció de categories com 'reserves de tigres' a la Llei de Protecció de la Vida Silvestre (2006), categories de polítiques no legals com 'corredors de vida silvestre' i 'reserves de biodiversitat', i també termes com espais 'inviolables' o 'hàbitat crític de tigres', afecten les comunitats locals que habiten aquests espais. Aquestes polítiques creen confusió en els habitants i compliquen la seva implementació en el terreny.

Una anàlisi general de mapa destacat mostra que des de 1999 fins a 2020, aproximadament 13.450 famílies han estat desplaçades a causa de projectes de conservació de les àrees protegides. A més, la criminalització de les activitats comunitàries i les polítiques que busquen militaritzar la conservació silvestre han afavorit la violència a gran escala en aquests territoris, el que ha resultat en assassinats de membres de la comunitat.

"És important ressaltar aquestes lluites que han estat ignorades durant molt de temps, per mostrar com l'estructura de conservació actual i la retòrica d’ecologització estan fallant a reconèixer la justícia i el reconeixement dels drets com els elements primaris per aconseguir la protecció de la biodiversitat", comenta Eleonora Fanari, investigadora de l'EJAtlas.

 "A l'alienar activament a la població local, aquest model de conservació també ha ignorat les veritables raons de la davallada de la població de vida silvestre. Aquests inclouen la caça intensiva de tigres i altres animals grans per part de governants britànics i locals en el passat, i el continu declivi en l'hàbitat de la vida silvestre a causa de la desviació contínua a gran escala d'àrees riques en biodiversitat per a projectes de gran infraestructura i 'desenvolupament' com carreteres i ferrocarrils, preses, mineria, etc." diu Neema Pathak Broome de Kalpavriksh.

La Setmana de la Vida Silvestre se celebra tots els anys a l'Índia de el 2 a el 8 d'octubre. La campanya promou la conservació i protecció de la biodiversitat de país. Durant aquesta setmana, s'organitzen esdeveniments per ensenyar a ciutadans sobre la vida animal i encoratjar a protegir la vida silvestre. Si bé la prevenció de la pèrdua de biodiversitat hauria d'estar al centre de la lluita contra el canvi climàtic, és igualment important informar sobre l'impacte que aquestes polítiques poden tenir sobre la vida humana, especialment quan la protecció de la biodiversitat no és el focus principal. Aquest mapa presentat és un intent de reportar les violacions i el fracàs de el model de conservació actual de l'Índia, que no reconeix els drets de les comunitats i els pobles Indígenes i, en canvi, anteposa el creixement i guanys a la vida humana i la naturalesa que pretén protegir.

Mapa interactiu:
https://ejatlas.org/featured/conflictprotectedareaindia