Sala de premsa Premsa i mitjans

El Mínor en Estudis de Gènere, distingit per la Generalitat

Maria Prats i Bengonya Sáez
Maria Prats, directora de l’Observatori per a la Igualtat de la UAB, i Begonya Sáez, coordinadora del mínor, recullen la distinció.
El Mínor en Estudis de Gènere de la UAB ha estat distingit amb una menció M. Encarna Sanahuja Yll -que s'atorga per primera vegada, en el marc dels Premis Jaume Vicens Vives- per reconèixer l'excel·lència en la inclusió de la perspectiva de gènere en la pràctica docent universitària. Se l'ha reconegut "com a iniciativa innovadora i pionera de configurar una oferta, en l’àmbit interfacultatiu i per a l’alumnat de totes les titulacions, en formació de qualitat en gènere des de diferents disciplines".

27/08/2019

S'ha premiat el Mínor en Estudis de Gènere de la UAB "per la seva iniciativa innovadora i pionera de configurar una oferta, en l’àmbit interfacultatiu i per a l’alumnat de totes les titulacions, en formació de qualitat en gènere des de diferents disciplines".

El Govern de la Generalitat ha concedit per primer cop, en el marc de les Distincions Jaume Vicens Vives, les mencions M. Encarna Sanahuja Yll a l’excel·lència en la inclusió de la perspectiva de gènere en la pràctica docent universitària. El guardó premia el professorat, els equips docents i els grups d’innovació amb actuacions remarcables en la incorporació de la perspectiva de gènere en les matèries o els plans d’estudi de qualsevol disciplina.

Els premiats han recaigut en el Mínor en Estudis de Gènere de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), "per la seva iniciativa innovadora i pionera de configurar una oferta, en l’àmbit interfacultatiu i per a l’alumnat de totes les titulacions, en formació de qualitat en gènere des de diferents disciplines".

El guardó distingeix la vocació de transformació social i l’impacte dins els plans d’estudis dels diferents graus de la universitat, el qual ha contribuït a la superació de les resistències a la perspectiva de gènere en la docència i a reforçar l’optativitat dels estudis de gènere, així com a l’increment del nombre d’estudiants de cada grau amb eines i habilitats per desenvolupar treballs de recerca en aquest àmbit.

L'objectiu del Mínor en Estudis de Gènere de la UAB -que es va crear el curs acadèmic 2012-2013- és proporcionar una formació bàsica, de caràcter transversal i polivalent, en diferents especialitats de les ciències socials i les humanitats que aborden els seus continguts temàtics des de la perspectiva de gènere, fent un èmfasi especial en l'anàlisi i l'impacte de les jerarquies de gènere i les construccions socials i culturals en les quals es fonamenten. El participant en el mínor ha de ser un estudiant matriculat en uns estudis de Grau de la UAB, que vulgui completar la seva formació bàsica amb una d'específica, orientada a l'àmbit dels estudis de gènere. No es requereix cap coneixement previ sobre les matèries que configuren l'àmbit temàtic del mínor.

Una distinicó nova que porta el nom d'una professora de la UAB
A més del Mínor en Estudis de Gènere, també s’ha distingit el projecte ‘#AmbPerspectiva: Introducció de la perspectiva de gènere en la docència de grau’, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). 

La menció M. Encarna Sanahuja Yll és una iniciativa de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que pretén aprofundir en el mandat de l’article 28 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, que atorga a la universitat un paper preeminent com a institució que educa en valors. La menció Encarna Sanahuja duu el nom de la que fou professora del Departament de Prehistòria de la UAB i referent de la lluita feminista, ens va deixar l'any 2010. 

Els projectes distingits reben una gratificació econòmica del mateix import que les distincions Jaume Vicens Vives destinada a projectes d’innovació o de millora docent en la perspectiva de gènere.

Premis Jaume Vicens Vives
D'altra banda, els premis individuals Jaume Vicens Vives han estat per a Marta Sancho i Planas, professora de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB), Miguel Valero García, professor de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Josep Duran Carpintero, professor de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona (UdG).

Pel que fa als premis col·lectius, han estat per a un projecte per desenvolupar el màster universitari en Formació del Professorat, de la Universitat Ramon Llull (URL); el projecte ‘Aprenentatge i servei en el camp de la nutrició: des de l’aulauniversitària a l’escola’, de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i el projecte ‘Pràctiques integrades: transformació d’una assignatura convencional a un procés d’aprenentatge integral i significatiu’, de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVicUCC).

L’acte de lliurament de les distincions Jaume Vicens Vives i les mencions M. Encarna Sanahuja Yll tindrà lloc el proper 6 de setembre, durant la inauguració del nou curs acadèmic 2019-2020 del sistema universitari català.

Més informació:
MÍNOR EN ESTUDIS DE GÈNERE DE LA UAB