Sala de premsa Premsa i mitjans

El maig del 68 japonès es trasllada a la UAB

Maig 68 Japó
El 22 de febrer, a les 11 h, es realitzarà a la Facultat de Traducció i Interpretació una jornada sobre l’impacte cultural del maig del 68 al Japó, que comptarà amb conferències de sis experts sobre el tema i amb una taula rodona.

15/02/2019

Enguany es compleixen cinquanta anys de les revoltes estudiantils més importants de la història del Japó i d'una de les més importants de la història mundial. 

El 22 de febrer, a les 11 h, tindrà lloc a l’aula 4 de la Facultat de Traducció i Interpretació una jornada internacional de recerca organitzada pel Grup de Recerca GREGAL dins el projecte Circulació Cultural Japó-Corea-Catalunya, del Departament de Traducció i d’Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental, que porta per títol “L’impacte cultural del ’68 japonès”.


El maig del 68 va ser una època de revoltes a nivell global que s’estengué ràpidament per diferents contexts nacionals. Així com el maig francès és conegut, altres revoltes no han transcendit tant i no es coneixen, com ara les del campus de Berkeley de la Universitat de Califòrnia als Estats Units o, encara molt menys, als campus universitaris del Japó, amb fets tan emblemàtics com el desallotjament de la Universitat de Tòquio al gener de 1969. Enguany es compleixen cinquanta anys d’aquells fets, unànimement considerats com les revoltes estudiantils més importants de la història del Japó i d'una de les més importants de la història mundial. 
 
Aquesta jornada de recerca proposa, per una banda, aportar llum a un esdeveniment històric com és el ’68 japonès i, per una altra, explorar els seus efectes culturals, ben visibles a la crítica social, la nostàlgia col·lectiva, i el desassossec identitari que travessen el Japó actual. Alguns dels temes tractats durant l’acte seran l’anàlisi de la violència com a instrument polític, el problema de la subjectivitat, l’alliberament sexual, i l’humor com a forma de dissidència, entre d’altres.

Blau Guarné, coordinador del Gru d’Estudis d’Àsia Oriental; Amelia Sáiz, coordinadora del Programa de Doctorat de Traducció i d’Estudis Interculturals; i Ferran de Vargas, membre del Grup de Recerca GREGAL, obriran la jornada amb un parlament. L’acte comptarà amb conferències dels experts Chris Perkins, de la Universitat d’Edimburg; Ferran de Vargas, de la UAB; Marcos Centeno, de la Universitat de Londres; Manuel Garin, de la Universitat Pompeu Fabra; Lorenzo Torres, de la Universitat Rey Juan Carlos; i Kenta Kato, de la Universitat de Waseda. Per acabar, hi haurà una taula rodona moderada per De Vargas.

L’assistència és gratuïta i no es requereix inscripció prèvia.
 

Més informació: Programa Jornada sobre el 68 japonès