El futur de les biblioteques, a debat

FuturBiblioteques

Tres reconeguts professionals del món bibliotecari guiaran el dijous, 8 de març, els assistents en una reflexió sobre el futur de les biblioteques universitàries, a Casa Convalescència. Aquesta jornada titulada "El futur de les biblioteques" l'organitza la UAB i el CSUC, dins del marc del 50è aniversari de la UAB.

07/03/2017

Els reptes que planen sobre les biblioteques universitàries són molts i molt diversos. El més important, estar ben preparades per seguint acompanyant i donant el suport que necessiten els membres de la seva comunitat universitària. La universitat també té per davant molts reptes i, com sempre ha estat, les biblioteques han d’actuar en plena sintonia i sincronia amb les necessitats de la seva institució, fins i tot avançant-se i donant suport i serveis en temes tot just emergents.

Tres reconeguts professionals guiaran els assistents en una reflexió sobre el futur de les biblioteques universitàries, amb una visió general de les coses que arriben o arribaran, i de com es podrien anar enfocant des de l’ara i aquí. 

Serà un punt de partida per tal que els assistents puguin, posteriorment,  treballar i desenvolupar aquestes idees en àmbits de grups de treball com ara l'àrea de Biblioteques, Informació i Documentació del CSUC, el Servei de Biblioteques de la UAB, qualsevol biblioteca universitària que estigui pensant en revisar estratègies o desenvolupar-ne de noves.

Aquesta jornada està organitzada per la UAB i el CSUC, dins del marc del 50è aniversari de la UAB. Hi col.laboren Springer Nature, ProQuest, Willey, Elsevier, i EBSCO.

PROGRAMA:

9:15-9:45     Arribada dels  conferenciants i dels assistents

9:45-10:15     Benvinguda,  exposició dels motius de la Jornada i presentació dels conferenciats.

-Virginia Luzón, vicerectora de Comunicació i Promoció.

10:15-10:45     El futur és demà?

-Joan Roca, degà dels Serveis Bibliotecaris de la Minnesota State University, Mankato.

10:45-11:30    Pausa cafè

11:30-12:15    Suport a la recerca: reptes de futur de les Biblioteques acadèmiques.

-Pep Torn, director de la Biblioteca de l'European University Institute, Florència.

12:15-13:00    Reflexions sobre el futur i quatre tendències per a les biblioteques universitàries.

-Lluís Anglada, director de Ciència Oberta, CSUC

13:00-14:00    Preguntes, debat i conclusions. Clausura
      Moderadora:
-Mercè Cabo Rigol, vicegerent de Serveis, Tecnologia i Recursos d'Informació de la UPF.

Inscripcions
 Places exhaurides. Les presentacions estaran disponibles en vídeo.

TRES PONENTS EXPERTS EN EL MÓN BIBLIOTECARI

Lluís Anglada és director de l'Àrea de Ciència Oberta del CSUC. Anteriorment ha estat director del CBUC, director de Biblioteques de la UPC i professor de l'Escola de Biblioteconomia. Ha estat i és actiu en associacions i comitès professionals a nivell català, espanyol i internacional. Actualment, és membre de la comissió per al seguiment de l'Accés Obert derivat de la Ley de la Ciencia espanyola i membre de la comissió executiva d'SPARC Europe. Ha publicat uns 40 articles i capítols de llibre professionals.

Joan Roca és Degà de Serveis Bibliotecaris a la Minnesota State University Mankato (Estats Units) des de l'any 2000. Graduat en Informàtica i Empresarials i amb un MBA per la mateixa universitat, va començar a treballar en aquesta biblioteca el 1982 desenvolupant el sistema PALS d'automatització que es va utilitzar durant més de 25 anys a la xarxa estatal de 70 biblioteques i va tenir presència a nivell internacional. La seva tesi doctoral a la University of Minnesota va analitzar bibliomètricament la relació electrònica entre biblioteques acadèmiques, basant-se en paràmetres d'accessibilitat, connectivitat, i rellevància. Participa activament a la American Library Association (ALA) i Association for College and Research Libraries (ACRL) i les associacions corresponents de Minnesota.

Pep Torn és director de la Biblioteca del European University Institute (Florència, Itàlia). Anteriorment ha estat director de la Biblioteca de la Universitat Oberta de Catalunya i dels Serveis Acadèmics de la mateixa universitat. També fou bibliotecari al Campus de Terrassa de la Universitat Politècnica de Catalunya. Participa activament en associacions i comitès professionals com el Leadership Programmes Working Group de LIBER i The European Community and Associated Institutions Library Co-operation Group (EUROLIB).


Data:  dijous 8 de març de 2018, de 10:00 a 14:00 h.
Lloc: Casa de Convalescència de l'Hospital de Sant Pau, seu a Barcelona de la UAB. Sala: 11-13
Places exhaurides.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies