#efecteGezi: l’art com a via de resistència pacífica

20/10/2016
El dilluns 24 d’octubre comptarem amb la presència de l’artista, fotògrafa i activista, Oriana Eliçabe, que presentarà el projecte artístic “#efecteGezi” a la Sala de Cinema. La seva idea consisteix en una exposició fotogràfica de 16 retrats, produïda per l’Institut Català Internacional per la Pau, i una peça audiovisual que complementa les fotografies.
El 28 de maig de 2013 un grup d’activistes van acampar al Parc Gezi, a Istanbul, per tal d’evitar la construcció d’un centre comercial en aquest espai. El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va ordenar el desallotjament que, com a conseqüència de la seva actuació violenta, va desencadenar una gran mobilització social que es va estendre a diverses ciutats turques. En defensa de la democràcia, la ciutadania va ocupar els carrers i el parc, que es va convertir en símbol de la seva resistència. Així va néixer l’#efecteGezi.
Durant els dies que va durar la mobilització, algunes fotografies batejades com “Talcid Man”, “Woman in black” o “Woman in red”, van aparèixer als mitjans de comunicació i es van fer virals a les xarxes socials. Les persones de les fotografies eren anònimes però representaven tots els manifestants, ja que simbolitzaven experiències que molta gent havia viscut a Gezi. L’#efecteGezi simbolitza una forma de resistència pacífica i creativa, que va ajudar a vèncer sense por i amb humor la repressió policial.