Sala de premsa Premsa i mitjans

Dia Internacional de la Tolerància Cero amb la Mutilació Genital Femenina

Gambia
istockphoto/peeterv
La Fundació WASSU-UAB participa en diferents accions en commemoració del día internacional, amb la subscripció d'un manifest per continuar amb la lluita contra la MGF amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i l'organització del III Fòrum Internacional a Gàmbia.

05/02/2019

La Fundació WASSU-UAB, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, estan duent a terme el projecte “Desafiaments i oportunitats des de les arrels: percepcions de les llevadores tradicionals i sensibilització en mutilació genital femenina en el nou marc legal que prohibeix la pràctica a Gàmbia”. En el marc d’aquesta col·laboració, les tres entitats han fet públic un manifest on es comprometen a no cessar de lluitar, de buscar complicitats i de treballar, tant en origen com en destí per l’abandonament d’aquesta pràctica sociocultural.

El manifest destaca que la MGF reflecteix una desigualtat entre els sexes molt arrelada i constitueix una forma extrema de discriminació contra dones i nenes, així com el fet que la pràctica es concentra en 30 països però està en diàspora a nivell mundial.

III Fòrum Internacional sobre Mutilació Genital Femenina

Wassu Gàmbia Kafo i Fundació Wassu-UAB organitzen els dies 5 i 6 de febrer el III Fòrum Internacional sobre mutilacions genitals femenines (MGF) a Brufut, Gàmbia. El fòrum "Explorant estratègies i bones pràctiques: Del local al global - Evidència en acció", reuneix més de 200 participants de diferents països i compta amb el suport de la Unió Europea, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i l'UNFPA (Fons de Població de les Nacions Unides). L'objectiu és promoure la creació d'un espai crític en el qual compartir coneixements i experiències, obrir el diàleg i la reflexió conjunta entre investigadores / es, líders locals, la societat civil, professionals, entitats públiques i els / les diferents agents involucrats en el disseny i implementació d'estratègies i pràctiques per prevenir la MGF i tractar sobre conseqüències per a la salut.

La sessió inaugural, celebrada avui, ha comptat amb els discursos de V.E. Attila Lajos, Ambaixador de la Unió Europea; Hon. Ousman Sillah, President de la Comissió de Salut, dones, infància, desastres, refugiats i ajut humanitari de l'Assemblea Nacional; Sr. Kunle Adeniyi, representant de la UNFPA a Gàmbia; Hon. Isatou Touray, ministra de Salut i Benestar Social; V.E. Fatoumata Tambajang, ex-vicepresidenta de la República de Gàmbia, i Hon. Mariam Jack-Denton, presidenta de l'assemblea Nacional.

Les ponències del fòrum internacional es divideix en 7 panells en els quals experts d'Àfrica i Europa presenten la situació actual de la MGF des de diverses perspectives: polítiques sanitàries, estudis clínics i medicalització; el paper dels homes en la prevenció; el paper de la societat civil; la metodologia Wassu de transferència del coneixement en cascada a agents clau; models preventius implementats a Mali, Egipte, Guinea Bissau i Nigèria; la MGF en la diàspora; i la perspectiva des de la legislació, la justícia i els drets humans.

Aquesta és la tercera edició del Fòrum Internacional sobre MGF a Gàmbia (seguint les edicions de 2009 i 2018). Des de la primera, fa deu anys, Wassu ha arribat a importants èxits al país: la introducció de la MGF al currículum acadèmic de totes les escoles de Ciències de la Salut a Gàmbia; disseny i implementació del Pla Nacional de Formació per a professionals de la salut; programa de formació a jutges, magistrats / es i legisladores / es. Malgrat tot això, han sorgit nous desafiaments i els anteriors encara estan profundament arrelats, de tal manera que el treball continuarà cercant contribuir al 5.3 Objectiu de Desenvolupament Sostenible per "eliminar totes les pràctiques nocives, com el matrimoni infantil, precoç i forçat i la mutilació genital femenina ".

Sona Jobarteh llegirà la Declaració de Brufut 2019

La cantant, compositora i multiinstrumentista gambiana Sona Jobarteh tancarà l'esdeveniment demà dimecres llegint la Declaració de Brufut 2019, signada per les entitats participants en el fòrum, en què s’emfatitza que "la informació és poder, i les persones haurien de ser apoderades en proporcionar informació; els professionals de la salut, educació, serveis socials, així com els mediadors i facilitadors comunitaris tenen un paper crucial en el moviment per a l'abandonament de la MGF, i han d'estar compromesos; i els governs, entitats de desenvolupament i altres institucions de finançament han d'augmentar les assignacions pressupostàries i el Finançament per als esforços per posar fi a la MGF".