Sala de premsa Premsa i mitjans

Curs online per a docents: Aules Refugi, Aules transformadores

Aulas refugi

Els dies 30 de juny, 2 7 i 9 de juliol, el Programa Acollida de la Fundació Autònoma Solidària organitza la formació on-line per a docents Aules Refugi, Aules transformadores: Asil, Interculturalitat Crítica i Antiracisme a l’educació universitària

13/06/2020

El Programa Acollida de la Fundació Autònoma Solidària i el comitè espanyol d’ACNUR organitzen la formació on-line per a docents Aules Refugi, Aules transformadores: Asil, Interculturalitat Crítica i Antiracisme a l’educació universitària.

Vivim en un món caracteritzat per l’augment continuat dels desplaçaments forçats. La persecució, els conflictes violents i les violacions dels Drets Humans obliguen a moltes persones a enfrontar-se a un viatge perillós a la recerca d'un lloc segur. A més a més, ens trobem davant d’un escenari de legitimització dels discursos de l’odi i la xenofòbia. La creixent visibilitat de les lluites antiracistes posa sobre la taula la necessitat d’adreçar i revertir, des dels espais educatius, la discriminació estructural que viuen les persones migrants, refugiades i racialitzades, i ens emplaça a reflexionar sobre la posició i l’enfocament de l’acadèmia universitària entorn al racisme, l’eurocentrisme, el privilegi blanc o la interculturalitat.

Entendre i transmetre aquesta realitat, des d'un enfocament d'interculturalitat crítica, que incorpori perspectives descolonials, així com eines de la pedagogia antiracista, constitueix el repte d'una educació superior que busca incidir en la construcció de societats més justes, participatives i obertes a la diversitat.

Aquest curs online pretén contribuir a la incorporació d'aquestes qüestions com a aspectes específics i transversals de l'educació universitària, generant un espai multidisciplinari d'intercanvi d'estratègies i recursos per a la docència. La proposta  s’ubica, per una banda en les línies d’incidència, sensibilització i formació del Programa Acollida de la FAS, dedicades a millorar les pràctiques universitàries respecte a les vulneracions de drets que pateixen les persones en cerca de refugi. Per l'altra, forma part del projecte ”No dejemos a nadie atrás: procesos de transformación en la comunidad universitaria hacia una ciudadanía responsable y activa con los Derechos Humanos de las personas refugiadas en el marco de la Agenda 2030”  del comitè espanyol d’ACNUR.

L’activitat, en format virtual, tindrà lloc els dies 30 de juny, 2, 7 i 9 de juliol, en horari d’11h a 13h30. És una formació acreditada per Unitat de Formació i Desenvolupament Professional de la UAB

*Cal inscripció a través d’aquest enllaç.
**Places limitades.

 Per a més informació: fas.acollida@uab.cat o annalisa.maitilasso@eacnur.org