Sala de premsa Premsa i mitjans

Cristina Almeida, present en el 40è aniversari dels assassinats dels advocats d'Atocha

CristinaAlmeida
Cristina, Manuela i Paca: tres vides creuades, entre la justicia i el compromís recull la trajectòria de les tres dones -que tenen en comú que són advocades laboralistes i el seu compromís social-, es presenta amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora i del 40è aniversari dels assassinats d'Atocha. També es faran dos seminaris i una exposició.

10/03/2017

A la presentació hi assistirà una de les protagonistes del llibre, Cristina Almeida, juntament amb Alejandro Martínez Huerta, l'últim supervivent de la matança d'Atocha, i un dels autors del llibre, José Gómez Alén.

El 14 de març, a les 12 h, a l'aula magna de la Facultat de Dret, es presentarà el llibre Cristina, Manuela i Paca: tres vides creuades, entre la justicia i el compromís (Península), escrit per Irene Díaz, José G. Alén i Rubén Vega. El llibre recull la trajectòria de Cristina Almeida -que serà present a l'acte-, Manuela Carmena i Paca Sauquillo, tres advocades laboralistes. La presentació es fa per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora i el quarantè aniversari de la matança d'Atocha. A la presentació, hi assistiran Cristina Almeida, Alejandro Ruiz-Huerta i un dels autors del llibre, José Gómez Alén.

Almeida és advocada, reconeguda activista feminista i antiga militant del PCE i d'IU, sent escollida diputada a les Corts espanyoles amb aquest últim partit a les eleccions generals del 1986, 1989 i 1993, any en el qual va renunciar al seu escó. El 1996, va formar el Partit Democràtic Nova Esquerra, que finalment es va integrar al PSOE, partit on Almeida va ser candidata a la Presidència de la Comunitat de Madrid el 1999.

Per la seva banda, Alejandro Ruiz-Huerta és el President de la Fundación Abogados de Atocha, i l'últim supervivent de la matança d'Atocha, en què dos terroristes d'ultradreta van entrar al despatx d'advocats laboristes d'Atocha, a Madrid, i van disparar contra els presents, tot assassinant cinc persones.

A les tres protagonistes del llibre els atemptats dels advocats les van marcar de per vida: un dels assassinats era germà de l'advocada Paquita Sauquillo; Manuela Carmena es salvar de ser víctima perquè havia canviat a última hora una reunió; i Cristina Almeida va participar de forma decisiva en l'acusació del judici. A les tres dones les uneixen també, a més de la professió de l'advocacia i el món jurídic, un ferm compromís social. "Les tres han estat, i segueixen sent, protagonistes de les llibretats i de la construcció de la democràcia", s'afirma en el llibre.

A més de la la presentació del llibre, la Facultat de Dret impartirà dos seminaris, i impulsa una exposició a la Biblioteca de Ciències Socials per commemorar els 40 anys dels assassinats dels advocats d'Atocha. 

La Fundación Abogados de Atocha de Comisiones Obreras de Madrid treballa des de fa anys per a que continui viu el record en la memòria de la societat, i sobretot en la dels joves, dels advocats laboralistes del carrer Atocha 55. És un homenatge continu als advocats assassinats el dia 24 de gener de 1977 al seu despatx.

La UAB a petició de la Facultat de Dret va signar el 15 de juny de 2011 un conveni de col·laboració amb l’esmentada Fundación per l’assignatura “Dictadura Franquista i Transició Democràtica” que s’imparteix actualment com optativa en els Graus de Dret i de Relacions Laborals. L’objectiu d’aquest conveni és promoure les relacions de caràcter acadèmic i desenvolupar activitats de docència en matèries d’interès per a les dues institucions. La Facultat de Dret va rebre el premi de la Fundación Abogados de Atocha en la seva 9à edició al febrer del 2013 com a reconeixement a la gran tasca docent portada a terme per aquesta assignatura.

Anualment i en el marc de l’assignatura “Dictadura Franquista i Transició Democràtica” s’imparteix un Seminari per part de la Fundación Abogados de Atocha adreçat als estudiants i a tota la comunitat universitària.

La Biblioteca de Ciències Socials col·laborarà amb una exposició sobre el 40 aniversari, que s’inaugurarà el dia 14 de març, a les 13.15 hores. Paral·lelament, es podrà veure la pel·lícula Siete días de enero (J.A. Bardem, 1978) a l'interior de la Biblioteca.

A les 16 hores es farà un altre seminari, per als estudiants de l’assignatura “Dictadura Franquista i Transició Democràtica” del torn de tarda.