Catalunya, primera en impacte científic de l'Estat

18/11/2010
La comunitat catalana va contribuir amb el 26,6% del total de la producció espanyola entre els anys 2003 i 2008, amb un total de 69.728 articles, ocupant la segona posició de l’estat espanyol, darrera de Madrid, que lidera el rànquing per volum de publicacions, amb 93.728. En canvi, Catalunya es líder a l’estat pel que fa a l’impacte de la seva recerca, que es cita un 30% més que la mitjana espanyola i un 40% més que la mundial. L’índex d’impacte de les seves publicacions és d’1,40. Madrid té un índex de l’1,19, mentre que la mitjana espanyola és de l’1,1.
Catalunya es troba també ben posicionada internacionalment, a nivells semblants als que tenen països com Canadà, Singapur, Finlàndia i molt a prop de les mitjanes d’Anglaterra, Suècia o Noruega.
Matemàtiques, química, immunologia, ciències mediambientals, física, informàtica, ciències dels materials, medicina i agricultura són les àrees de recerca amb un impacte superior a la mitjana mundial. En canvi, l’informe destaca que les enginyeries registren un dèficit de producció científica, si es compara amb l’activitat mundial.
L’informe inclou també classificacions per centres de recerca, universitats i institucions del sistema sanitari. Per centres, els tres millor situats són ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats), l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) i l’IFCO (Institut de Ciències Fotòniques). Per universitats, la UB, la UAB i la UPC encapçalen el rànquing. Entre els hospitals, destaquen l’Hospital Clínic, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Indicadors bibliomètrics de l’activitat científica de Catalunya (Scopus 2003-2008)