Sala de premsa Premsa i mitjans

Biblioteques en zones de conflicte. L’experiència de Mohammed Jasim Aal-Hajiahmed

Biblioteques en zones de conflicte. L’experiència de Mohammed Jasim Aal-Hajiahmed
Conferència a càrrec del Sr. Mohammed Jasim Aal-Hajiahmed, cap de biblioteques de la Universitat de Mossul i actual doctorand de traducció a la Universitat Autònoma de Barcelona, que a causa de la guerra a l'Iraq, es va veure obligat a marxar del seu país amb la seva família.

21/10/2020

El proper dimecres 21 d'octubre de 16 a 18h, a la Sala d'Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, tindrà lloc la conferència "Libraries in conflict areas. The case of Mosul University Library before and after the war in Iraq".

A partir de l'experiència de Mohammed Jasim Aal-Hajiahmed es donarà a conèixer la història recent del nord d'Iraq i la situació actual de la regió i s'intentarà reflexionar sobre el paper del patrimoni, especialment el documental, en les zones en conflictes bèl·lics. L’acte està organitzat per la FAS, el Servei de Biblioteques de la UAB i les facultats de Filosofia i Lletres, Traducció i Interpretació i Ciències Polítiques i de Sociologia.

Mohammed Jasim Aal-Hajiahmed era director de la biblioteca de Mossul abans que la ciutat fos presa per l'Estat Islàmic a principis de juny de 2014. En una entrevista a La Vanguardia, comentava: "El 5 de junio de 2014 fue el último día que trabajé en la biblioteca, sin ser consciente de ello. Eran tiempos difíciles para los académicos, debíamos cambiar la ruta de casa al trabajo cada día porque estábamos en las listas de los terroristas, que detenían y mataban a discreción. Ese 5 de junio se intensificaron los ataques y decidimos dar por acabada la jornada antes de hora. Cerré la biblioteca y me marché a casa".

Bona part de la ciutat va ser destruïda i la biblioteca va suposar, durant els tres anys que l'Estat Islàmic va ocupar la ciutat, el centre d'operacions dels islamistes. Finalment, l'any 2017, abans que Mossul fos alliberada, l'EI va incendiar la biblioteca, provocant la destrucció de milers de joies bibliogràfiques i manuscrits.

Actualment, el Mohammed viu amb la seva família a Castellar del Vallès  gràcies a un conveni de col·laboració signat entre  la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Autònoma Solidària – Programa d’Acollida a persones en situació de cerca de refugi- i aquest municipi. Actualment escriu la tesi doctoral a la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB.

La conferència s'impartirà en angès, hi ha aforament limitat i caldrà seguir les indicacions sanitàries per la covid-19, tal i com indica el Pla de contingència de la UAB. Per assistir a l'acte cal inscripció prèvia.