Sala de premsa Premsa i mitjans

Art, ciència i tecnologia a la European Performing Science Night 2021

EPSN 2021_Workshop

Del 13 al 25 de setembre una trentena de persones del món artístic, científic i tecnològic participen en un workshop de cocreació en la European Performing Science Night (EPSN) 2021, un projecte que lidera la Fundació Èpica La Fura dels Baus i en què participa la UAB, emmarcat en la Nit Europea dels Investigadors. La iniciativa culmina amb una activitat oberta al públic, el pròxim dia 25 a Badalona.

13/09/2021

El taller de cocreació té com a objectiu posar llum a temes clau com: l'estigma de les persones afectades pels virus, l'impacte diferencial del canvi climàtic segons el territori o la confiança que desperta en l'individu compartir interessos amb membres del seu mateix grup social i les fonts que considera verídiques a l'hora d'informar-se.

“No podem predir el futur, però sí aprendre a anticipar-lo. El treball de la Fundació Èpica amb els col·laboradors experts en tecnologia i en ciència ens ofereix l'espai de joc ideal per a aconseguir-ho”, explica el president de la Fundació Èpica La Fura dels Baus, Pep Gatell.

En el workshop participen investigadors i creatius d'entre 19 i 50 anys, amb un nombre similar d'homes i dones i representació d'identitats no binàries. Tot i que la gran majoria resideixen a Espanya, varis procedeixen de diferents països d'Europa, dels EUA i d'Amèrica Llatina. Dividits en tres categories principals -artistes, científics i tecnòlegs- les seves especialitats cobreixen performance, dansa, música, arquitectura, disseny, arts visuals, meteorologia, microbiologia, neurologia, nanotecnologia, programació, circ, virologia, química i matemàtiques. A la convocatòria es van presentar gairebé 200 propostes, majoritàriament de dones, repartides principalment entre artistes, científics i tecnòlegs, per aquest ordre.

Els reptes als quals s'enfrontaran els participants en cadascuna de les temàtiques que s'hi abordaran han estat ideats per experts pertanyents a les institucions associades amb la Fundació: Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Oberta de Catalunya, L'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i el Laboratoire Parole et Langage (CNRS, ILCB i Aix-Marseille University).

El workshop de cocreació culminarà amb l'activitat diürna de l'EPSN, un experiment multidisciplinari que tindrà lloc el 25 de setembre en L'Antic Escorxador de Badalona i permetrà als investigadors extreure dades i paràmetres que seran d'utilitat per als seus estudis. L'activitat inclourà exhibicions, experiències interactives i xerrades orientades a promoure els valors de la ciència i demostrar l'impacte i atractiu del treball dels investigadors, per motivar als joves a embarcar-se en carreres de recerca. L'EPSN proposarà un recorregut a través d'experiments duts a terme per diversos centres de recerca, que mostraran els seus resultats al públic més jove i exigent.

El projecte en el qual s'emmarquen les accions desenvolupades en el marc de la European Performing Science Night 2021 ha rebut fons de les accions Marie Skłodowska-Curie del programa H2020 de la Unió Europea sota l'acord de finançament 101036143-EPSN 2021.

Més información: https://epsn.epicalab.com/