Sala de premsa Premsa i mitjans

Analitzen les aplicacions de la intel·ligència artificial al periodisme

IV Jornades OI2
La jornada, que té per objectiu analitzar les aplicacions de la intel·ligència artificial al periodisme i els reptes i les possibilitats que pot oferir en aquest camp, tenen lloc el 21 de novembre i compten amb experts de diversos àmbits i professionals de la comunicació.

29/10/2018

L’Observatori per a la Innovació dels Informatius en la Societat Digital (OI2), en el que participen Radio Televisión Española, el Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB i la Universidad CEU San Pablo, organitza el pròxim 21 de novembre les quartes Jornades OI2. L’aula magna d'UAB Casa Convalescència (C. Sant Antoni Maria Claret, 171. Barcelona) acollirà aquesta trobada, que ha aconseguit consolidar-se com un dels principals espais de reflexió sobre l’estat dels mitjans audiovisuals.

La jornada d’enguany porta el títol "Intel·ligència artificial i periodisme" i té per objectius analitzar les aplicacions de la intel·ligència artificial al periodisme a través de casos reals, així com els reptes i les possibilitats que pot arribar a oferir en aquest camp.

A la inauguració de les jornades, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha donat la benvinguda als assistents a un espai proper a les instal·lacions on va començar l'activitat de la Facultat de Medicina, ara fa cinquanta anys, quan la Universitat va posar-se en marxa. Arboix ha agraït a RTVE la col·laboració establerta amb la UAB a través d'OI2 i ha valorat que "la intel·ligència artificial i el periodisme són elements clau per al desenvolupament futur de la societat". Per la seva banda, Federico Montero, director general corporatiu de RTVE, ha explicat les accions realitzades fins ara per OI2 i ha opinat que col·laborar amb la UAB a través d'aquesta plataforma compleix els objectius de "cooperar amb la universitat i els agents del sector audiovisual" i "liderar la modernització del sector".

El primer seminari, titulat "Reptes de la intel·ligència artificial aplicada al periodisme", serà moderat per Esteban Crespo, de RTVE, i comptarà amb Caspar Llewellyn, editor de plataformes The Guardian; José Manuel Pérez Tornero, director de la Càtedra RTVE-UAB, i David Corral, responsable d’innovació en continguts de RTVE.

Després d’una pausa per esmorzar, tindrà lloc la segona ponència, "Bones pràctiques d’aplicació de la intel·ligència artificial al periodisme", moderada per Santiago Tejedor, professor del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB i que comptarà amb la participació de David Llorente; Juanjo García, de Google Cloud España; José María Álvarez, professor de la Universitat Carlos III, i Núria López, de RTVE. A la tarda tindrà lloc el tercer i últim seminari, "Noves aplicacions i perspectives", amb Cristina Pulido, professora del Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació de la UAB, com a moderadora i Arnau Raventós i Francesc Tarré; François Semin, de Qvest Media; i Carmen Pérez, subdirectora d'innovació en conteninguts com a ponents.

Finalment, José Juan Ruiz, subdirector de gestió d’RTVE; José Manuel Pérez Tornero, director de càtedra RTVE-UAB i Carles González, director RTVE Catalunya, intervindran a la cloenda de la jornada.

L'OI2, que va néixer l’any 2015 per estudiar les narratives informatives i reflexionar sobre l’evolució de la tecnologia, va ser reconegut per l’Observatori Audiovisual Europeu, una institució associada al Consell d’Europa, com el projecte espanyol més significatiu en matèria d’alfabetització mediàtica.

Es poden seguir en directe.

Més informació: Jornades OI2