Sala de premsa Premsa i mitjans

Adapta't

Imatge de la notícia Adapta't

L'activitat es va dur a terme el passat 21 de maig

21/05/2021

Sabies que els nostres genomes actuals conserven informació sobre la història evolutiva de la nostra espècie? Per exemple, poden revelar-nos de quina manera diferents poblacions humanes s’han adaptat a grans canvis culturals, com la transició de les poblacions caçadores-recol·lectores als assentaments agrícoles del neolític; o com s’ho fan algunes poblacions per sobreviure en ambients extrems, com els inuit a les gèlides tundres àrtiques.

El passat 21 de maig, l’alumnat de tercer del grau de Genètica de la UAB, en el marc del projecte d’Aprenentatge i Servei Adapta’t , va dinamitzar el taller Adapta’t: La nostra història evolutiva llegida en el genoma, organitzat conjuntament amb el Programa Argó de l’ICE. Hi va participar alumnat de batxillerat dels instituts Portal Batea de Batea, Les Aimerigues de Terrassa, Pau Casals de Badalona, Dertosa de Tortosa, Estela Iberica de Santa Perpetua de Mogoda i Apel·les Mestres de L’Hospitalet de Llobregat.

Els estudiants van poder explorar, mitjançant la participació en diverses activitats interactives, alguns gens del nostre genoma que, en algun moment de la nostra història evolutiva com a humans, ens han ajudat a adaptar-nos: EGLN1, relacionat amb l’adaptació a l’altura; FOXP2, relacionat amb la capacitat única dels humans de la parla i l’ús del llenguatge simbòlic; EPB41, implicat en la resistència a la malària i també l’el·liptocitosi; i ACOT7, associat a diverses malalties neurodegeneratives.

L’activitat va durar una hora i mitja i, degut a la situació epidemiològica, va tenir lloc en format virtual a través de la plataforma Gather.town. Després del taller, l’alumnat de tercer de Genètica va opinar: “[El taller] et permet compartir el treball de tot el curs amb gent que pot tenir la mateixa il·lusió que vam tenir nosaltres al començar el grau.”; “Sentir que has aconseguit despertar la curiositat en els estudiants que realitzen els tallers és insuperable.”; “M'hagués agradat poder interactuar més amb l’alumnat de batxillerat, però el fet que fos online no ha pogut ser. Segur que presencial hagués estat molt millor!”.

Moltes gràcies a totes les persones participants!!!

I recordeu que podeu seguir participant de les activitats a través del web.