Sala de premsa Premsa i mitjans

“En informàtica, l'única barrera per crear és la nostra imaginació”

Vanessa Galcera, cofundadora de Tech&Ladies
Vanessa Galcera, enginyera informàtica i cofundadora de Tech&Ladies, associació creada per donar visibilitat a les dones tecnòlogues i divulgar la seva professió. Ha participat en la trobada DevFest Barcelona 2015 Reloaded organtizada per l'Associació TecnoUAB, a l'Escola d'Enginyeria.

08/10/2015

Fa poc vam organitzar un hackhaton entre nois i noies de 7 a 14 anys per fer un petit videojoc. Van participar gairebé tantes noies com nois. I s'ho van passar genial. Activitats com aquesta ajuden molt a canviar la dinàmica familiar i social actual del binomi "dones-tecnologia"

Vanessa és màster en Enginyeria Informàtica per la URV, té 33 anys i un gran desig d'explicar el que fa per conèixer altres professionals com ella i despertar l'interès de les dones per l'enginyeria informàtica. A més de treballar en una consultoria, crear la seva pròpia empresa d'aplicacions mòbils i formar part del GDG) de Tarragona, ha organitzat el primer Women Techmakers d'Espanya i les dues úniques edicions de Catalunya. I juntament amb altres tecnòlogues ha creat Tech& Ladies.

Per què han creat aquesta associació?

L'any passat diferents dones del GDG a Espanya vam decidir crear-la per canviar la dinàmica d'invisibilitat i d’escassetat de dones que ens dediquem a l'enginyeria informàtica, crear xarxes, formar-nos tècnicament i explicar de manera atractiva en què consisteix la nostra professió, que és apassionant. Portem un any i poc i cada vegada en som més. Ara ja gairebé cinquanta,

Com despertar l’interès de més dones per l'enginyeria informàtica?

El mateix nom pot ser un handicap, perquè quan es deia Llicenciatura en Informàtica tinc entès que n’atreia més. No, parlant seriosament, crec que és una qüestió desconeixement i cal donar-la a conèixer més. No es fa suficient divulgació en els col·legis o en els instituts. I no es tracta d'explicar que s’haurà d'estudiar àlgebra o anàlisi de sistemes.

Com es pot fer millor?

Explicant-los el que seran capaços de crear si estudien enginyeria informàtica i ensenyar-los-hi amb exemples. Manquen tallers pràctics i experiments atractius per captivar tant a les nenes com a les nens. Fa poc vam organitzar un hackhaton entre nois i noies de 7 a 14 anys per fer un petit videojoc. I gairebé hi havia més noies que nois. S’ho van passar genial... I així es canvia la dinàmica social, i la dels pares.

Els seus pares van influir en la seva decisió a l'hora de triar carrera?

Directament no, però quan era petita jo ja tocava alguns aparells, com un Commodore que tenia el meu pare, després em van comprar una Spectrum… És clar que si es regalen joguines on s'empri l'enginy, la creativitat o la construcció i no unes altres directament vinculades al gènere, quan siguin adultes no veuran l'enginyeria com quelcom estrany i llunyà a elles.

Vostè ho va tenir clar sempre?

No, quan havia de triar estaven de moda Arquitectura i Telecomunicacions, però les vaig descartar. Encara que sempre se m'havia donat bé la tecnologia, vaig acabar en enginyeria informàtica sense saber molt bé el que m'anava a trobar. Amb els anys m'agrada cada vegada més, perquè veig les possibilitats que té.

Una sèrie de televisió ajudaria a promocionar-la?

Sens dubte. Segurament, CSI ha despertat l'interès per la criminologia o Anatomia de Grey per la medicina. Però si us plau, que no tractin als informàtics i les informàtiques com si fóssim frikis, com passa en algunes sèries actualment. Això no funciona, més aviat al contrari, desmotiva.

Té un referent femení?

No especialment. Si de cas, sento admiració per Ada Lovelace, tecnòloga i matemàtica del segle XIX, considerada la primera dona programadora d'ordinadors. Era filla del poeta Lord Byron. I ella també era poeta. S'imagina una dona informàtica en la primera meitat del segle XIX?

Dóna suport a la discriminació positiva en el seu sector?

Sempre que sigui competir en igualtat de condicions a nivell de coneixement i aptituds, sí. Les empreses estan prenent consciència que necessiten dones en els seus equips de desenvolupament, i que les solucions que ofereixen han de sastisfer les necessitats de tota la societat, que està formada per homes i dones. S'aconsegueixen equips més igualitaris, més equilibrats i complets, i el resultat final és millor, sens dubte.

S'ha sentit alguna vegada malament per actituds o comentaris dels seus companys?

No, sincerament. En el treball, a mi sempre m'han tractat com una professional igual que ells. Però una altra cosa és de portes enfora. Alguns creuen que ets la parella del conferenciant d'un congrés, o en parlar amb alguns polítics o empresaris, miren més al teu company que a tu… I això cal canviar-ho.

Animi a les noies a estudiar enginyeria informàtica

1.- Que no s'espantin, que mirin més enllà de les assignatures, perquè poder resoldre necessitats reals del nostre entorn els donarà una satisfacció personal immensa.

2.- La tecnologia està avançant a una velocitat de vertigen i hi ha estudis que indiquen que en uns anys la demanda d'enginyers i enginyeres informàtics serà brutal.

3.- Amb tant programari i maquinari a la nostra disposició, l'única barrera que tenim per crear productes i serveis és la nostra imaginació.