Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB col·labora per preservar el patrimoni cultural de La Vall d’en Bas

Projecte de La Vall d'en Bas amb la UAB
Foto: Ajuntament de La Vall d'en Bas
El Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB, a través de la CORE de Patrimoni, participa en el projecte “Sostenibilitat Cultural a La Vall d’en Bas (Garrotxa, Catalunya)”. El projecte servirà de pla pilot en Catalunya en integrar diversos àmbits del patrimoni alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

03/05/2019

Les comunitats locals i les seves pràctiques culturals estan sota pressió per les forces de la globalització. Un conjunt d’acords internacionals tracten de respondre a aquesta situació, entre les quals hi ha els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides per al 2030, que inclouen una crida explícita a reforçar accions per preservar i salvaguardar el patrimoni cultural en un esforç per crear ciutats i comunitats sostenibles.

Seguint la línia dels darrers anys, el municipi de La Vall d’en Bas ha iniciat un projecte de sostenibilitat cultural amb el suport de l’Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage (Estats Units d’Amèrica), la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat, de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni de la Universitat de Girona i el Departament d’Antropologia Social i Cultural i la CORE de Patrimoni Cultural de la UAB.

Entre els objectius del projecte hi ha l’elaboració d’un inventari del patrimoni cultural immaterial del territori; l’estudi de les interseccions del patrimoni natural, el construït i el cultural immaterial; la creació d’un pla cultural i l’intercanvi de coneixements i pràctiques culturals.

El projecte servirà de pla pilot a Catalunya en integrar diversos àmbits del patrimoni, amb l’objectiu últim de contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

Mapeig cultural

El projecte comprèn una primera fase de mapeig cultural, amb un treball de camp en què es farà el seguiment de 1.400 llars del municipi, per tal de de documentar aspectes relacionats amb població, associacions, llocs, esdeveniments, rituals i objectes. Els resultats permetran realitzar l’inventari del territori, així com abordar una segona fase d’entrevistes en profunditat a una selecció d’habitants del municipi.

En la primera fase del projecte, que es farà els propers mesos de juny i juliol, participaran quatre estudiants d’Antropologia Social i Cultural de la UAB i de la Universitat de Girona. “Hem volgut que el projecte tingués també un vessant formatiu, de manera que l’alumnat que hi participi pugui adquirir o millorar habilitats per fer mapeig i entrevistes culturals, usar eines digitals per documentar les expressions culturals vives, aprendre processos institucionals per crear inventaris de patrimoni cultural immaterial i cultivar habilitats dels treball intens en equip”, explica Montserrat Ventura, directora del Departament d'Antropologia Social i Cultural. 

El suport de la UAB al projecte endegat per la Vall d’en Bas i la Generalitat de Catalunya s’emmarca en els esforços de la CORE de Patrimoni Cultural per apropar la recerca en matèria de patrimoni a la societat, i més específicament la que duu a terme la Xarxa d’Interès en Patrimoni Etnològic (XIPE) del Departament.

Aquesta activitat compta amb el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, i es cofinaça amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).