Sala de premsa Premsa i mitjans

Jornada Internacional de Recerca L’impacte cultural del ‘68 japonès

68-JAPO
Jornada internacional de recerca  L’impacte cultural del ‘68 japonès, 22/02/2019, 11:00 – 18:15 hs., Aula 004 de la Facultat de Traducció i Interpretació (UAB) organitzada pel Grup de Recerca GREGAL: Circulació Cultural Japó-Corea-Catalunya del Departament de Traducció i d’Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental amb la col·laboració del Programa de Doctorat en Traducció i Estudis Interculturals.

08/02/2019

El que coneixem com el ’68 va ser una època de revoltes a nivell global que s’estengué ràpidament per diferents contexts nacionals. Així com el maig francès és l’experiència més cèlebre, són menys coneguts els esdeveniments polítics que van tenir lloc a indrets com el campus de Berkeley de la Universitat de Califòrnia als Estats Units, i encara molt menys als campus universitaris del Japó, amb fets tan emblemàtics com el desallotjament de la Universitat de Tòquio al gener de 1969. El Japó enfilava el tram final de la postguerra en un context de recuperació econòmica i creixement accelerat que acabaria imposant el conformisme social de la mà d’un revitalitzat conservadorisme polític. Enguany es compleixen cinquanta anys d’aquells fets, unànimement considerats com les revoltes estudiantils més importants de la història del Japó i unes de les més importants de la història mundial. 
 
Tot i que el ’68 no va desembocar en una revolució política, sí que va comportar transformacions culturals profundes que afectarien de manera duradora la societat japonesa. Per això, aquesta jornada de recerca es proposa, per una banda, aportar llum a un esdeveniment històric com és el ’68 japonès, llur estudi no ha rebut encara la consideració acadèmica necessària, i, per una altra, explorar els seus efectes culturals, ben visibles a la crítica social, la nostàlgia col·lectiva, i el desassossec identitari que travessen el Japó actual. Amb aquest propòsit, dirigirem la mirada cap el cinema, l’art de masses per excel·lència del segle XX, entès com a poderosa eina d’anàlisi capaç de reflectir les dinàmiques culturals d’una societat concreta en un moment històric determinat. Comptarem en aquesta tasca amb la participació destacada de sis especialistes en cinema japonès i moviments socials que centraran les seves intervencions en l’anàlisi de la violència com a instrument polític, el problema de la subjectivitat, l’alliberament sexual, i l’humor com a forma de dissidència, entre d’altres temes.
 
Aquesta jornada de recerca forma part del projecte investigador del Grup de Recerca GREGAL: Circulació Cultural Japó-Corea-Catalunya (2017 SGR 1596) del Departament de Traducció i d’Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental de la Universitat Autònoma de Barcelona, i tindrà lloc el divendres 22 de febrer de les 11.00 a les 18.15 hs. a l’aula 4 de la Facultat de Traducció i Interpretació d’aquesta Universitat. L’assistència és gratuïta i no es requereix inscripció prèvia. (veure programa) 



Més informació: Programa de la jornada