Sala de premsa Premsa i mitjans

Recerca i emoció, presents a la masterclass de La Marató de TV3

MasterclassMaratoTV32019
D'esquerra a dreta: E.Escriche , J.Lizcano, J.Farrés, Ll.Bernabé, Ll.Blanch i C.Velasco.
Els projectes de recerca que finança La Marató de TV3 i el tipus de recerca que s'està fent i que caldrà fer així com la solidaritat i l'emoció que hi ha al darrera d'aquest programa, que en la darerra edició s'ha dedicat al càncer, han estat protagonistes de la masterclass de La Marató de TV3, que el dimarts, 19 de febrer, ha tingut lloc a la Facultat de Biociències.

01/02/2019

La Marató de TV3 -una de les telemaratons amb més envergadura a nivell euroepeu- ha impulsat prop de 800 projectes de recerca biomèdica en els quals han intervingut al voltant de 7.600 científics. 

El 19 de febrer, a les 13 h, la sala d’actes de la Facultat de Biociències ha acollit una masterclass sobre La Marató de TV3.

Conduït pel periodista Roger Escapa, director i presentador d'El suplement de Catalunya Ràdio i del programa La marató a Catalunya Ràdio, en la seva darrera edició, la masterclass s'ha iniciat amb el parlament de Jaume Farrés, degà de la Facultat de Biociències, que ha obert l’acte parlant de la importància del que recapta La Marató de TV3 per a la investigació a Catalunya

Tot seguit Lluís Bernabé, director de La Fundació la Marató de TV3, ha explicat com s'organitza un programa de les característiques de La Marató i n'ha donat algunes dades significatives: en aquesta darrera edició, la que més ha recaptat en tota la seva història, ha estat un total de 10.715.430 euros; en les 27 edicions del programa el total arriba a 183.583.554 euros.

A continuació, Cesar Velasco, director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, AQuAS, ha ofert una xerrada sobre la selecció i el seguiment dels projectes de recerca i n'ha explicat detalladament el procés.

A continuació, Lluís Blanch, director de l’Institut de Recerca de l’Hospital Parc Taulí i membre de la Comissió Assessora Científica de la Fundació i Alumni UAB, ha parlat sobre la importància que té participar a La Marató per als investigadors. També ha explicat que la recerca futura, la que ve, és multidisciplinar, amb professionals de diferents àmbits que treballin tots plegats entre si.

José Miguel Lizcano, de la Facultat de Biociències, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i de l'Institut de Neurociències de la UAB,  ha parlat sobre la importància de la formació continuada en la recerca per als joves investigadors. Ha donat arguments per motivar als alumnes a fer recerca, i els ha encomanat a fer amb passió les seves recercques, tot explicant el tipus d'investigacions que ell duu a terme, sobre les cèl.lules del càncer.

Elisenda Escriche, pacient de càncer de mama i imatge de la campanya gràfica de La Marató 2018, ha parlat sobre la implicació personal al projecte. Ha explicat, emocionada, i fent emocionar a tot el públic que "a mi, la investigació m'ha salvat la vida". "No pareu d'investigar el dia de demà, perquè amb la vosta feina podreu salvar vides com la meva" els ha dit als estudiants assistents a la xerrada, la majoria de Ciències o Biociències.

Finalment, la jornada s'ha acabat amb un torn obert de paraules.

Aquesta és una Activitat de campus, és a dir, activitats que, des d'aquest curs acadèmic, es fan al campus cada mes organitzades a les facultats en una franja horària determinada on s'aturen les classes per tal que tota la comunitat hi pugui assistir lliurement.

Una col.laboració iniciada el curs passat
El curs passat, la UAB va encetar aquesta col.laboració amb la Fundació de La Marató de TV3, amb l'objectiu que la comunitat universitària pogués conèixer a fons i de primera mà aquesta important iniciativa solidària. Així, es van fer tres masterclass al llarg del curs acadèmic, a les facultats de Ciències de la Comunicació, a la d'Economia i a la de Biociències.

Gràcies a aquesta iniciativa, van venir a la UAB presentadors, responsables del programa, testimonis, investigadors i periodistes que estan involucrats en el programa. En totes les sales d'actes i auditoris on es van fer aquestes conferències, es van omplir d'alumnat i professorat interessat. En elles es van analitzar i debatre diferents aspectes relacionats amb l'organització d'aquest programa que destina els fons recaptats a projectes de recerca de Catalunya, projectes en els quals hi participen any rera any investigadors de la UAB, entre d'altres institucions, universitats i centres de recerca.

27 anys d'un projecte que és un referent
La Marató de TV3 és un programa solidari realitzat anualment per TV3 el diumenge abans de Nadal i impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3. Té com a principal objectiu fomentar la recerca biomèdica a partir dels fons econòmics obtinguts en el programa.

A més, des del 2006, la Fundació La Marató de TV3 obre una convocatòria pública de propostes de malalties que té com a objectiu implicar la societat civil en la tria del tema del programa. La crida està oberta a associacions de pacients i de familiars de malalts, així com també les d'entitats de recerca, societats científiques i de professionals de l'àmbit de la salut.

En total, s’han impulsat prop de 800 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència sobre un ampli conjunt de malalties en els quals hi ha intervingut un total de 7.600 científics amb el resultat de nombrosos avenços en el coneixement, la prevenció, el tractament i el pronòstic de les malalties tractades.