La UAB avaluarà l’efectivitat d’un tractament anticonceptiu per a senglars

15/02/2016
El projecte, impulsat pels ajuntaments de Matadepera, Terrassa i Vacarisses amb el suport de la Diputació de Barcelona, té com a objectiu posar fre al ritme de reproducció del senglar que habiten les rodalies del municipis. La iniciativa es durà a terme al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac a principis del mes de juliol i serà aplicada en primer lloc als exemplars més joves, sobretot femelles, que a la tardor-hivern estaran en ple període reproductiu.
“La durada del projecte pilot és del quatre anys, al llarg dels quals es valorarà l’eficàcia del tractament, atès que en poblacions silvestres de senglars no s’ha provat mai. Aquest període ens permetrà avaluar el grau d’efectivitat o els terminis d’administració, entre altres variables”, explica Manel López Béjar.
El tractament, similar al d’una vacuna anticonceptiva, consisteix en administrar una fracció de proteïna pròpia de l’animal que controla l’hormona que regula la reproducció i que durant dos anys inhibeix l’ovulació de les femelles. És una mesura innòcua, tant per als senglars com per a altres depredadors, destaquen els investigadors.
La mesura és la primera vegada que es prova a Espanya i en població de senglars silvestres. Altres iniciatives similars s’han dut a terme amb cérvols als Estats Units, amb gossos silvestres a Mèxic i amb senglars confinats a Anglaterra.