Presentat el llibre de les col·leccions singulars UAB
ColeccionsSingulars 18.11.2013 General  -  El 22 de novembre passat, es va presentar el llibre "Col·leccions singulars a les biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona", editat pel Servei de Publicacions amb la col·laboració del Servei de Biblioteques. El llibre vol donar a conèixer les importants col·leccions singulars i úniques que tenen les biblioteques de la UAB.

A la presentació vàren intervenir Ferran Sancho, rector de la UAB; Joan Carles Marset, cap del Servei de Publicacions, Mercè Bausili; gestora de la col·lecció de la Biblioteca d'Humanitats; Agustí Nieto-Galan director del Centre d'Història de la Ciència (Cehic); Lluís Anglada, director del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) i Joan Gómez-Escofet, director del Servei de Biblioteques.

El llibre es pot consultar i descarregar aquí.

PER DONAR A CONÈIXER LES COL·LECCIONS 
Aquest llibre vol donar a conèixer al món universitari així com al públic en general les col·leccions de fons antics i/o singulars de les biblioteques de la UAB . Moltes són col·leccions úniques, "fruit del treball persistent del personal bibliotecari, del professorat i de la generositat de moltes persones particulars, que han donat o llegat a la nostra universitat els seus arxius, les seves biblioteques personals o les seves col·leccions especialitzades", va explicar el rector de la UAB, Ferran Sancho, en l'acte de presentació que es va fer el passat divendres, 22 de novembre.

Les col·leccions abasten molts àmbits diferents de les ciències i de les humanitats, i moltes d'elles són col·leccions úniques al nostre país. 

Aquests llegats estan constituïts per correspondència personal, retalls de premsa, biblioteques privades, obra personal, mapes, cartells, revistes, material audiovisual, etc...

Així, en el llibre hi han articles que expliquen el contingut de la Biblioteca Econòmica Carandell, del Fons de Reserva, del fons Marca, dels arxius de Ciència, dels fons bibliogràfics per a la història de la ciència, de la col·lecció d'història de la veterinària, de la col·lecció per a la història de la informàtica, de les revistes científiques, de la col·lecció digital, dels mapes, atles i fotografia aèria, dels arxius audiovisuals, de l'hemeroteca general, dels fons d'estadístiques, de la documentació sobre la Unió Europea,  del fons del Centre Documental de la Comunicació, del fons de l'Àsia Oriental i dels arxius personals de diferents intel·lectuals.

El llibre ha estat coordinat per Carmen Farré i Fiol i Joan Gómez Escofet, i els autors són diferents persones de la comunitat UAB.

IMPORTANT TASCA DE DIGITALITZACIÓ
Les biblioteques de la UAB, a més d'inventariar i catalogar aquests fons dcoumentals, també porten a terme una tasca constant de preservació i difusió, que sovin inclou la digitalització dels documents, que després es posen a l'abast del públic general mitjançant el dipòsit digital institucional: ddd.uab.cat

"Les noves tecnologies ens han posat a l'abast eines cada cop més destinades a fer visibles aquests tipus de continguts. Per tant, una de les missions més importants, la de difondre el patrimoni custodiat, ha trobat un aliat que permet posar-lo a l'abast del públic d'una manera més fàcil i generalitzada", explica Mercè Bausili, gestora de la col·lecció de la Biblioteca d'Humanitats. Així molts d'aquests fons estan digitalitzats i a l'abast de qualsevol persona ja que estan colocats a Internet, en obert, al ddd.uab.cat.

ARXIUS PERSONALS
D'entre les col·leccions singulars destaquen els arxius personals, procedents d'intel·lectuals i estudiosos de diferents branques del coneixement, que els han donat a la UAB. Cada cop més, els donants dels seus fons personals són persones que han vist la necessitat que aquest llegat perduri i han dipositat en arxius i biblioteques la seva confiança.

Es poden trobar fons com els de Pere Calders, José Agustín Goytisolo, Bernard Lesfargues, David H.Rosenthal, Jordi Arbonés, Joaquim Romaguera, Lamote de Grignon, l'arxiu de la Nova Cançó de Josep Porter Moix. A més també hi ha institucions que han donat els seus llegats com ara l'arxiu de guions de Ràdio Barcelona o l'arxiu del PSAN (Partit Socialista d'Alliberament Nacional). 

Recentment l'arxiu digitalitzat de Pere Calders ha estat guardonat amb el Premi Lletra 2013 al millor projecte digital.
 Convertir a PDF 
Anar a Notícies
Contacta
Si tens algun dubte sobre una nota de premsa o desitges més informació
+34 93 581 4032
g.premsa@uab.es
 

 

 

2018 Universitat Autònoma de Barcelona