Una mirada crítica sobre el feminisme a les sèries esportives en la Summer School
La investigadora Anna Tous analitza el fake-feminism i la interseccionalitat a les sèries esportives en una xerrada a la Summer School del Doctorat en Periodisme de la UAB

Cal seguir qüestionant les narratives dominants per construir una representació més justa i diversa.
Com representen realment les dones les sèries esportives? Quin paper juga la interseccionalitat en la ficció televisiva del món de l’esport? I què s’amaga darrere del fake-feminism? Aquestes són algunes de les qüestions que va abordar la investigadora
Anna Tous Rovirosa, del nostre institut, en la seva xerrada "Fake-feminism, homosociality & intersectionality in Sports TV Series", celebrada el passat 3 de juliol en el marc de la Summer School del programa de Doctorat del Departament de Periodisme de la UAB.
La sessió va presentar els primers resultats del projecte Gendered Sports Fiction, que analitza la representació de gènere en sèries esportives europees i americanes emeses entre 2018 i 2023. Mitjançant una combinació de metodologia quantitativa (anàlisi de contingut) i qualitativa (grups de discussió), el projecte investiga com es construeixen les identitats de gènere, quins estereotips persisteixen i com es representa —o s’obvia— la diversitat en termes de classe, ètnia i sexualitat.
Entre les sèries analitzades hi trobem Home Ground, Les de l’hoquei, The Crew, Ted Lasso o The Queen’s Gambit. Tot i que algunes obren camí en visibilitzar l’esport femení, l’estudi assenyala que la majoria d’aquestes produccions cauen en el que Tous qualifica de "fake-feminism": una aparença de reivindicació feminista que no es tradueix en una transformació real de les estructures narratives o dels rols de poder.
La investigació també destaca la presència de la homosocialitat —la relació de camaraderia entre homes— com un element estructural de la narrativa esportiva, que pot tenir vessants positives (lleialtat, amistat) però també perpetuar la masculinitat tòxica i la misogínia. En contraposició, alguns casos com Ted Lasso apunten cap a una possible construcció d’heterosocialitat, tot i mantenir certes limitacions pel que fa a la interseccionalitat.
És precisament en l’anàlisi interseccional —la interacció entre gènere, raça, classe i sexualitat— on s’observen les mancances més grans. Les minories continuen infrarepresentades o relegades a rols secundaris. Exemples com The Queen’s Gambit o la versió televisiva de A League of Their Own evidencien els esforços i les tensions en aquest sentit.
Finalment, l’estudi de recepció realitzat mostra una escletxa important entre els valors proposats pels estudis de gènere i la percepció que en té part de l’audiència, especialment entre el públic masculí.
Amb aquest treball, Anna Tous Rovirosa contribueix a una reflexió crítica i necessària sobre com els mitjans de ficció modelen la nostra comprensió del gènere en l’esport i en la societat, i com cal seguir qüestionant les narratives dominants per construir una representació més justa i diversa.
La xerrada forma part del projecte Gendered Sports Fiction, "Gender equality on Sports-Themed Audiovisual Fiction. Insight on stereotypes and psychological dimensions. Women, men and LGTBIQ groups representation", finançat per la UAB a través de la convocatòria d’ajuts per a projectes precompetitius (PPC23) i liderat per Anna Tous Rovirosa.