Pojecte SLOW CITY a Eslovènia

Slow City participants

L’equip de Recerca en Educació i Seguretat Viària amb P(A)T promou el projecte SLOW CITY on participen estudiants de la Facultat.

08/06/2022

Els estudiants de la Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona presenten el seu projecte #SLOWCITY a Eslovènia

L'associació per a la Prevenció d'Accidents de trànsit – P(A)T ha impulsat el projecte #SlowCity en la Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Es tracta d'un concurs en el qual, els estudiants dels graus d'Educació Social, Pedagogia i Educació Infantil i Primària de la Universitat Autònoma de Barcelona, han treballat en una sèrie de vídeos de conscienciació dels beneficis de la reducció de la velocitat a les ciutats.

Especialistes de l'entitat P(A)T van realitzar una conferència tècnica, en la qual els estudiants a més van tenir l'oportunitat d'escoltar el testimoniatge d'una víctima de trànsit per a comprendre de primera mà les conseqüències reals i a llarg termini dels sinistres de trànsit.

Així mateix, l'Equip de Recerca en Educació i Seguretat Viària (ERESv) de la Universitat Autònoma de Barcelona va impartir als estudiants la formació en el model de canvi d'actituds, model que ha servit de base per a la realització dels vídeos de conscienciació.

Just un any després de l'entrada en vigor a Espanya dels carrers 30, els estudiants guanyadors del concurs han viatjat a Eslovènia del 26 al 29 de maig on presentaran el resultat del projecte en la Conferència anual del Màster de Psicologia de la Universitat de Ljubljana.

Aquest ha estat un projecte pilot que pretén instaurar-se amb l'objectiu d'implicar els estudiants universitaris en la creació de campanyes educatives sobre la necessitat i els beneficis de reduir la velocitat en zones urbanes perquè es converteixin en prescriptores d'aquesta mesura.

Els carrers de baixa velocitat són el cor de la comunitat. Els carrers que prioritzen a les persones sobre els automòbils fomenten comunitats connectades, ja que afavoreixen carrers transitables, habitables i agradables.

A més, els carrers 30km/h ajuden a promoure l'activitat física, reduir la dependència de l'automòbil o del vehicle motoritzat, a protegir la salut, la qualitat de l'aire i el medi ambient i faciliten els viatges escolars segurs, fomentant una mobilitat amable i respectuosa.

Per tant, els valors que fomenta aquest projecte són els de convivència, sostenibilitat, cultura slow i una mobilitat 0,0, és a dir amb zero víctimes, zero emissions i potenciant els productes de km 0.

La Federació d'Autoescoles de Catalunya ajudarà en la difusió dels vídeos entre els seus estudiants per a ajudar a fer partícips als usuaris que la necessitat de reducció la velocitat:

– millora la convivència dels diferents usuaris. Els carrers 30km/h milloren la convivència, són més segures i vitals per a la transformació de la mobilitat cap a una mobilitat sense emissions.

– contribueixen a reduir l'accidentalitat de la ciutat.

– ajuden a compliment de l'agenda dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

– per tant, afavoreixen una mobilitat més sostenible, saludable i segura.

El concurs #SlowCity impulsat per P(A)T en col·laboració amb l'Equip de Recerca en Educació i Seguretat Viària de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, el Servei Català de Trànsit i la Federació d'Autoescoles de Catalunya.

Pots veure el vídeo guanyador aquí.