Jornada de Presentació del Joc "A 10 Torns del Col·lapse"

Imatge del joc de taula

La Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB a Cerdanyola del Vallès serà l'amfitriona de la jornada de presentació del joc "A 10 Torns del Col·lapse" el pròxim divendres 12 d'abril de 2024, de 17 h a 20 h. Aquesta iniciativa, gratuïta i dirigida al professorat de ciències de secundària i primària, ofereix una oportunitat única per explorar noves maneres d'abordar la crisi climàtica a l'aula.

18/03/2024

Et preocupa l’emergència climàtica i com introduir-la a l’aula? Busques recursos per treballar la competència ciutadana? Cerques situacions d’aprenentatge per l’àmbit STEM o el de socials? el joc “A 10 torns del col·lapse” t’hi ajudarà. Una oportunitat per aprofundir en l'ensenyament de la crisi climàtica a través del joc

 

Un joc dissenyat pel grup de treball de professorat EdulgobalSTEM, un recurs pedagògic fet per i adreçat a docents per reflexionar críticament sobre l'ús de l'energia i les seves implicacions socioambientals.

El nostre sistema econòmic i social se sustenta en l’acumulació constant i el creixement il·limitat del consum d’energia, posant en risc la vida en un planeta amb límits físics. Aquest model, amb una distribució molt desigual, ens ha portat a una extralimitació ecològica sense precedents històrics. Ens cal impulsar canvis que ens portin a una societat més sana, autosuficient, respectuosa amb totes les formes de vida, resilient i millor adaptada per fer front al canvi climàtic i a la crisi energètica i les persones joves hi tenen un paper clau, cal que en parlem als centres educatius.

La jornada constarà de dues parts: una primera on conèixer i jugar al joc de taula, i una segona on, a partir de les conclusions del joc, conversarem amb Alícia Valero i Antonio Turiel per reflexionar críticament i profundament sobre el tema.

  • 17 h Breu història del joc “A 10 torns del col·lapse”

Com neix aquest joc? Quina ha estat la seva trajectòria? S’està fent servir a les aules? I ara que en tenim còpies físiques, què ens agradaria que passés?

  • 17.30 h Taller pràctic: juguem-hi!

En petits grups, juguem una partida al joc “A 10 torns del col·lapse”, de la mà de membres d’EduglobalSTEM.

  • 18.30 h Pausa.
  • 18.45 h Taula rodona: Ni es crea ni es destrueix... ni s'ensenya? La importància del model energètic com a contingut educatiu en temps d’emergència civilitzatòria.

Participants: Antonio Turiel (investigador del CSIC activista i divulgador en l'esgotament de recursos) i Alicia Valero (una de les millors expertes europees sobre minerals crítics).

Moderació: EduglobalSTEM

  • 20.00 h Cloenda.

El joc “A 10 torns del col·lapse” ha estat dissenyat per EduglobalSTEM, arran d’una proposta de l’Institut Català d'Energia (ICAEN). La seva versió física, que presentarem en aquesta jornada, ha estat produïda per Punts Volats, i editada gràcies a la col·laboració d’Edualter i l’Escola de Cultura de Pau (ECP) de la UAB, amb el finançament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Aquesta jornada és organitzada per l’equip ICE EduglobalSTEM (grup de treball de docents sobre Educació per la justícia global a les STEM), Edualter i l’Escola de Cultura de la PAU de la  UAB (ECP).


L’entrada és lliure, però es demana una inscripció prèvia a través d’aquest enllaç.   

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Acció climàtica