Declaració sobre la Sentència del Tribunal Suprem aprovada a la Junta Permanent de la Facultat de Ciències de l’Educació de 22 d’octubre de 2019

FacultatFCE
Declaració sobre la Sentència del Tribunal Suprem aprovada a la Junta Permanent de la Facultat de Ciències de l’Educació de 22 d’octubre de 2019

22/10/2019

Declaració sobre la Sentència del Tribunal Suprem aprovada a la Junta Permanent de la Facultat de Ciències de l’Educació de 22 d’octubre de 2019

Dilluns 14 d’octubre es va fer oficial la sentència del Tribunal Suprem que condemna a duríssimes penes de presó els líders polítics i socials del procés independentista i la presidenta del Parlament de Catalunya. Davant d’aquesta sentència i dels fets que se’n deriven, la Junta Permanent de la Facultat de Ciències de l’Educació vol compartir amb la comunitat universitària la declaració següent:

  1. La Universitat és fonamentalment un espai de creació i transmissió del coneixement, però també ha de ser, si es vol viva i arrelada al seu temps històric, un marc en què s’expressin la pluralitat d’idees i pensaments que hi conviuen i s’hi puguin confrontar lliurement. En la situació d’excepcionalitat en què vivim, també com a universitaris, no hem de renunciar a prendre la paraula guiats per les idees de llibertat i democràcia que, recordem-ho, són als estatuts de la nostra universitat com dos dels principis que han d’inspirar l’activitat universitària, i no només l’acadèmica.
  2. Davant la sentència condemnatòria, volem, d’una banda, manifestar la nostra solidaritat amb els presos i preses i les seves famílies, que veuen com s’esvaeix qualsevol esperança de poder redreçar una situació personal i familiar molt difícil, viscuda ja amb la presó provisional com un càstig anticipat i injust; i, de l’altra, expressar el nostre rebuig a una sentència que és política, la culminació d’una operació de càstig per part de l’Estat espanyol als líders del procés i, de manera general, sobre tot el moviment independentista i, fins i tot, sobre els qui, sense ser partidaris de la independència, denuncien l’ús i abús de la llei i la força com a mitjà per ofegar sense resoldre un conflicte que és netament polític.
  3. El moviment independentista català té la noviolència, el pacifisme i la defensa de la democràcia com a fonaments constitutius i definidors. Malgrat aquest fet evident, constatem que la restricció de drets i llibertats, la repressió, la presó i ara aquestes condemnes tan severes han estat les úniques respostes de l’Estat a la petició de diàleg feta des de l’independentisme i també des d’aquells altres sectors, a Catalunya, Espanya, Europa o a Amèrica, que defensen una solució democràtica a aquesta crisi.
  4. En termes democràtics, prenent com a model el que es va fer fa pocs anys a Escòcia i fa unes dècades al Quebec no hi ha altra solució política justa que la d’un referèndum d’autodeterminació acordat entre Catalunya i l’Estat, un camí de resolució del conflicte, a més, que connecta amb la voluntat majoritària de la societat catalana expressada també reiteradament en el Parlament pels nostres representants polítics. No reconèixer l’anhel de llibertat i democràcia d’una part important de la societat catalana i, a més a més, castigar-lo sistemàticament amb censura i repressió serà font de conflicte permanent al nostre país.
  5. Demanem al PDI, al PAS i al col·lectiu d’estudiants que mostri el rebuig a una sentència judicial construïda sobre un relat fictici dels fets esdevinguts a Catalunya entre setembre i octubre del 2017, una sentència manifestament injusta, de caràcter polític que no contribueix gens a crear les condicions per a una solució democràtica i real del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. Fem un crida, doncs, a participar de manera cívica i tranquil·la a les mobilitzacions i altres iniciatives que es convoquin per expressar el rebuig a la sentència.