Una trobada analitza com planificar globalment l'ensenyament de les llengües

06/05/2009
El grup GREAL (Grup de Recerca sobre l'Ensenyament i l'Aprenentatge de Llengües) organitza aquestes jornades, emmarcades en el programa d'activitats de la Xarxa Incentivadora de Recerca LLERA (Llengua i Literatura, Ensenyament, Recerca i Aprenentatge). Aquesta Xarxa, que aplega dinou grups de recerca procedents de set universitats catalanes, és l'única de Catalunya en l'àmbit de l'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua i la literatura. Aquestes jornades comptaran amb la col·laboració d'alguns dels grups de recerca membres de la xarxa, com ara PLURAL, GRAL, GRERLI (UB), GR@EL, ALLENCAM (UPF) i GREIP (UAB).
Els fenòmens de la globalització de l'economia i dels mitjans de comunicació, de la consolidació de la Unió Europea, de les migracions a Europa d'una gran quantitat de població d'arreu del món, i -pel que fa a Espanya- de la coexistència de les llengües cooficials han contribuït a canviar, d'una manera profunda, les demandes de la societat al món escolar pel que fa als coneixements lingüístics. L'escola ha d'ensenyar més llengües i ha d'atendre els usos nous que es deriven de les tecnologies de la informació i de la comunicació. I això ho ha de fer, a més, amb escolars de llengües familiars molt diverses que conviuen en aules lingüísticament heterogènies.
La constatació de la dificultat de gestionar, d'una manera eficient, aquesta realitat ha fet que el professorat s'interessi especialment per la planificació coordinada de l'ensenyament de les llengües, partint de la creença que cal una acció coordinada dels claustres en un marc de planificació global de la formació lingüística dels escolars.
Les iniciatives en aquesta direcció han tingut, però, poc ressò en els sistemes educatius espanyols i europeus. El pas a la realitat escolar dels criteris proposats a publicacions i documents rarament s'ha dut a terme. Les diferències en les tradicions metodològiques de l'ensenyament de llengües primeres i de l'ensenyament de llengües estrangeres han tendit a ocultar el què tenen en comú: que el seu objecte d'estudi és molt semblant, que l'objectiu del seu estudi és el mateix i que els agents de l'aprenentatge són els mateixos alumnes. Aquestes jornades pretenen ser d'utilitat per avançar en la línia de la formació lingüística global.
Les jornades se centren en l'ensenyament integrat de les àrees de llengua, i volen ser un espai de reflexió i d'intercanvi per al professorat d'educació infantil, primària i secundària, per als formadors del professorat, per als administradors i gestors educatius i per als investigadors en didàctica de les llengües.
Més sobre el Grup GREAL
El grup GREAL té una trajectòria de treball de fa més de 10 anys. Està format per professorat investigador, becaris i doctorands en Didàctica de la Llengua de la UAB, de la Universitat del País Basc i de la Universitat de València, i per professorat de primària i de secundària.
Les línies de treball del grup, que es desenvolupen en el marc de diversos projectes finançats, són:
a) l'ensenyament i l'aprenentatge de la composició escrita i especialment l'activitat metalingüística en el procés de composició escrita amb una atenció especial a les situacions de plurilingüisme;
b) l'avaluació formativa en l'àrea de llengua;
c) l'ensenyament i l'aprenentatge de la gramàtica, en especial en situacions de contrast entre llengües.
Més sobre la Xarxa Llera
La Xarxa Llera, que va néixer el curs 2006-2007, va ser dirigida, en el seu primer període de funcionament, per la doctora Anna Camps, catedràtica de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la UAB. Actualment, és dirigida pel doctor Oriol Guasch, del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura i membre del Grup GREAL (Grup de Recerca sobre l'Ensenyament i l'Aprenentatge de Llengües).
La Xarxa va ser creada per iniciativa dels Departaments d'Universitats i d'Educació de la Generalitat de Catalunya, com un primer pas per coordinar les iniciatives sobre la recerca en l'ensenyament i l'aprenentatge de llengües i de la literatura en situacions plurilingües que es duen a terme a les universitats catalanes. El seu objectiu és, a partir de la interrelació de perspectives en aquest àmbit interdisciplinari, potenciar la recerca, divulgar-la i, alhora, possibilitar la innovació en l'àmbit de la docència
La Xarxa vol ser, també, un primer pas en el repte d'organitzar institucionalment la recerca sobre l'educació lingüística i literària a Catalunya.
Més informació:
Xarxa LLERA