Equips Educació Secundària
Equips Educació Secundària
Coordinació:
Mercè Ballespí i Villagrasa, membre del CRAE (comissió de secundària), professora d'Arts Escèniques, Literatura Dramàtica i Llengua i Literatura a l’INS Samuel Gili Gaya, professora associada Departament Filologia i Comunicació de la UdL.
Responsable ICE:
Daniel López, membre de l'equip docent ICE UAB.
Descripció de l’equip:
Cobrir una necessitat real d'acompanyament/formació als docents en Arts Escèniques a l’ESO i Batxillerat davant de les noves matèries que des de l'any passat ponderen a les proves PAU, específicament a l’accés a la universitat en Literatura Dramàtica i Arts Escèniques. En les I Jornades d’orientacions i propostes per l’assignatura d’AE organitzades pel CRAE (Centre de Recerca de les Arts Escèniques de la Universitat Autònoma de Barcelona).
Objectius Principals:
- Copsar les necessitats del sector d’Arts Escèniques (AE).
- Promoure una visió més àmplia dels llenguatges que inclouen les arts escèniques.
- Fer una formació específica que pugui cobrir les necessitats immediates dels docents en AE.
- Connectar els docents en AE.
- Valorar una possible via per poder publicar o compartir materials específics de l’àmbit. (Objectiu a mitjà termini).
- Generar equips docents interdisciplinaris per crear sinergies comunes (Objectiu a llarg termini).
Coordinació:
Rosalia Delgado Girón, professora de Llengua i Literatura Castellana de l'Institut Vázquez Montalbán de Sant Adrià del Besòs. És Llicenciada en Filologia Hispànica i en Teoria de la literatura i literatura comparada per la UB. És professora del Màster de Secundària de la UAB i de la UPF. Ha publicat diversos articles sobre experiències didàctiques i ha col·laborat en publicacions de didàctica de la llengua del Grup GREAL (UAB). Ha realitzat el màster en investigació educativa (MURE) i coordina el projecte First (Literary) Dates de foment de la lectura entre adolescents.
Responsable ICE:
Isabel Moll, membre de l'equip docent ICE UAB.
Descripció de l’equip:
L’equip es crea el setembre de l’any 2023 per poder disposar d’un espai de treball i creixement sobre el desenvolupament de la competència literària a Secundària, concretament sobre el foment de la lectura, al voltant del projecte First (Literary) Dates. El projecte fou creat per la professora Rosalía Delgado l’any 2016 i consisteix a organitzar cites entre alumnes de diferents centres per comentar les seves lectures mentre se’ls convida a berenar. Al llarg de tot el curs i al voltant del projecte es fa tota una feina de foment de la lectura. El funcionament dels centres fa impossible encabir la feina dels docents implicats en l’horari lectiu i l’ICE suposa un reconeixement a la feina que hem de fer fora d’horari i un suport en algunes qüestions logístiques. Això permet intercanviar idees, enriquir les propostes, compartir dubtes i neguits i afrontar els reptes que la tasca de fomentar la lectura entre els adolescents suposa amb una mica més de solidesa. També facilita la distribució de totes les gestions que l’organització de la trobada (que s’acostuma a celebrar a prop del 2 d’abril, Dia Mundial de la LIJ) suposa.
Objectius Principals:
- Mantenir el sites i actualitzar-lo, tot revisant el corpus de lectures que s’ofereixen als menús.
- Intercanviar idees i propostes per fomentar la lectura a les nostres aules.
- Reflexionar sobre reptes relacionats amb el foment de la lectura (l’avaluació, el corpus, les activitats...)
- Desenvolupar el projecte de foment de la lectura FLD als nostres centres i compartir-ne l’experiència.
- Organitzar la trobada intercentres de FLD l'abril de 2025.
Blog de l’equip:
Coordinació:
Núria Domènech Amador, professora de Física i Química al INS Ferrer i Guardia (Sant Joan Despí)
Victor López Simó, professor del Departament de Didàctica de la Matemàtica i les Ciències Experimentals
Responsable ICE:
Laura Santacruz.
Descripció de l’equip:
El grup sorgeix el curs 2013-14 impulsat pel CRECIM Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Des d’aleshores, el grup ha anat evolucionant i centrant-se en diferents temàtiques, sempre amb el denominador comú de l’ensenyament de les ciències i l’ús d’eines digitals: simulacions, sensors, telèfon mòbil, etc. Hi participa tant professorat de ciències d’educació secundària en actiu com investigadors en didàctica de les ciències vinculats al CRECIM de la UAB.
Objectius Principals:
-
Reflexionar sobre el valor de les TIC per a l’ensenyament i aprenentatge de les ciències.
-
Reflexionar sobre aspectes didàctics i de continguts de l’ensenyament i aprenentatge de les competències científiques en context.
-
Reflexionar sobre l’avaluació de les competències científiques a l’aula.
-
Intercanviar experiències d’aula.
-
Elaborar i revisar propostes didàctiques que puguin ser aplicables a l’aula a partir del disseny i la seva posterior experimentació.
-
Elaborar materials d’avaluació competencials que siguin aplicables a les propostes didàctiques dissenyades.
Usuari a twitter:
@GrupDiatic (https://twitter.com/GrupDiatic)
Coordinació:
Roger Fusté Suñé, INS Jaume Mimó, de Cerdanyola del Vallès. (rfuste5@xtec.cat)
Laia Pérez Rovira, INS Príncep de Viana, de Barcelona. (lperez43@xtec.cat)
Adriana Rubio Amo, INS Montgròs, de Sant Pere de Ribes. (arubio26@xtec.cat)
Responsable ICE:
Daniel López, membre de l'equip docent ICE UAB.
Descripció de l’equip:
Aquest grup es concep com un espai de diàleg per compartir experiències, reflexionar sobre metodologies i enfocaments pedagògics relatius a la didàctica de la filosofia, i treballar activitats d’aula.
Objectius Principals:
-
Consolidar el grup de recerca engegat el curs passat. Compartir materials i crear una formació interna entre els membres, tot assajant propostes didàctiques amb pràctiques isomòrfiques i reflexives. Ens organitzem 2 línies de treball: pràctiques isomòrfiques i reflexives liderades per algun dels membres, i investigació en subgrups de recerca al voltant d’un tema:
-
Diàleg filosòfic.
-
Textos.
-
Festivals de filosofia.
-
Tribunals filosòfics.
-
Usuari a Twitter:
@filosofia_ICE
Coordinació:
Oriol Guinart Berrueco, Professor de secundària INC Lauro (Les Franqueses del Vallès).
Jordi Moner Roma, Professor de secundària INS Bisaura (St. Quirze de Besora).
Marina Caireta Sampere, Investigadora i formadora de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB des de 2001. Impulsora del projecte Educar per la Justícia global des de les àrees STEM d'educació secundària iniciat el 2014
Responsable ICE:
Begonya Oliveras Prat
Descripció de l’equip:
Grup format majoritàriament per professorat de secundària de les àrees STEM de diversos centres, persones d’entitats vinculades a l’educació per la justícia global i persones de didàctica de les ciències
Objectius Principals:
-
Generar un espai d’intercanvi, formació, acollida i acompanyament i generador de propostes d’aula i d’incidència política.
-
Crear xarxa de docents STEAM que vulguin incorporar la mirada de l’EpJG a la seva pràctica docent i promoure la creació de grups de treball afins.
-
STEM, Educació per a la Justícia Global, Avaluació, ABP, ApS, BigIdees, EpD i Cultura de Pau, Currículum
Usuari a twitter:
Coordinació:
Mònica Suils Robles, professora de ciències del Col.legi Jardí de Granollers.
Responsable ICE:
Begonya Oliveras Prat
Descripció de l’equip:
Grup interdisciplinari, format per professors de Física i Química, de Biologia i Geologia. El treball del grup es centra en l’ensenyament I aprenentatge de les ciències. El grup es crea el 1996-1997 I ha anat tractant diverses temàtiques. Actualment se centra en el desenvolupament del pensament crític a l’aula de ciències.
Ha realitzant material didàctic sobre i sobre naturalesa de la ciència que e stroba penjat a l’ARC I Stemarium. També ha publicat diversos articles I ha participat en congressos.
Objectius Principals:
-
Reflexionar sobre el pensament crític en el camp de la ciència per al seu lensenyament i aprenentatge.
-
Reflexionar sobre aspectes didàctics i de continguts de l’ensenyament i aprenentatge de les competències de pensament crític.
-
Reflexionar sobre l’avaluació de les competències científiques a l’aula.
-
Intercanviar experiències d’aula.
-
Elaborar i aplicar propostes didàctiques a l’aula per poder fer transferència de coneixements.
Usuari a twitter:
@ScientiaOmnibus
Coordinació:
Mònica Rodríguez Pedragosa, professora a l’Institut Can Periquet de Palau-Solità i Plegamans.
Responsable ICE:
Daniel López, membre de l'equip docent ICE UAB.
Descripció de l’equip:
El treball fonamental del grup combina la reflexió teòrica amb l'elaboració de propostes didàctiques. L’objectiu que es proposa és l’elaboració de materials didàctics innovadors per l’aula de matemàtiques que incloguin activitats “riques” i contempli la diversitat de capacitats. Els referents del treball que fan són l’avaluació formativa, l’atenció a la diversitat, la contextualització de les activitats en l’entorn, el treball cooperatiu i la incorporació de noves tecnologies i de materials manipulatius.
Des d’aquesta perspectiva, ha elaborat materials didàctics per l’ESO i el batxillerat.
Objectius Principals:
- Com a primer objectiu, volem consolidar la seqüència d’activitats de Pensar geomètricament de primer i segon d’ESO, desenvolupant les guies d’aula de cada proposta, i volem bastir un conjunt d’activitats de tercer i quart. Volem contrastar la nostra proposta amb produccions dels alumnes per poder valorar si hem tingut encert.
- També volem preparar una jornada per commemorar els 25 anys d’existència del grup.
- En paral·lel a tot això volem tancar la seqüència d’Estadística, més enllà dels paràmetres, completada amb la guia d’aula de cada activitat proposada, per tal de poder-la publicar.
- Al mateix temps que es dissenyen i retoquen les activitats, volem que, en la mesura del possible, els membres del grup les experimentin a les seves aules, per tal de recollir més retroalimentacions provinents de les respostes dels alumnes.
- Completar la publicació dels materials produïts per l'equip a la web de l'equip.
Web de l’equip:
https://sites.google.com/xtec.cat/grupvilatzara/inici
Blog de l’equip:
Coordinació:
Rosalía Delgado Girón, professora de Llengua i Literatura Castellanes de l'Institut 9, a Santa Coloma de Gramenet. Tutora de pràctiques del màster de Secundària de la UAB.
Responsable ICE:
Mireia Manresa Potrony
Descripció de l’equip:
Equip constituït per professorat en actiu d’Educació Secundària de les àrees de llengua catalana, llengua castellana, grec, llatí i llengües estrangeres. L’equip es crea el setembre de l’any 2008 com un grup de formació i de recerca, a partir d’una iniciativa del Grup de Recerca d’Ensenyament i Aprenentatge de Llengües (GREAL) del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la UAB. En el marc d’aquest equip es pretén consensuar significats i fer emergir els diferents factors implicats en els processos d’ensenyament i aprenentatge de la competència escrita (que poden variar molt en funció dels contextos educatius), ressaltant els punts forts i els punts febles dels models.
Objectius:
-
Consolidar un model d’ensenyament i aprenentatge amb un enfocament competencial.
-
Avaluar els aprenentatges competencials des d’una perspectiva formadora, amb la implicació i la participació dels alumnes.
-
Millorar l’educació intercultural i la competència comunicativa i lingüística dels alumnes en el marc del desenvolupament del plurilingüisme efectiu.
-
Universalitzar l’atenció personalitzada i el suport a les necessitats individuals d’aprenentatge de tots els alumnes en el marc d’un sistema educatiu inclusiu.
-
Relacionar els models didàctics que ha ofert la recerca sobre els processos de composició escrita al llarg dels darrers anys amb les pràctiques reals que realitzen a l’aula alguns docents de llengua i literatura de secundària per tal d’analitzar-les, contrastar-les i oferir recursos de bones pràctiques a l’aula.
Blog de l’equip: https://webs.uab.cat/equipice-llenguailitesecundaria/
Coordinació:
Joan Escoda Domènech, professor de música de secundària del Departament d'Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya. Professor associat al Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Facultat de ciències de l’Educació de la UAB.
Mauricio Rey-Garegnani, professor de música de secundària del Departament d'Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya. Professor associat al Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Facultat de ciències de l’Educació de la UAB.
Responsable ICE:
Daniel López, membre de l'equip docent ICE UAB.
Descripció de l’equip:
Aquest grup es concep com un espai de diàleg per compartir experiències, reflexionar sobre metodologies i enfocaments pedagògics relatius a l’aprenentatge musical a secundària. En aquest entorn es buscarà recollir les tendències i investigacions recents en educació musical buscant elaborar propostes didàctiques o materials que col·laborin a una transferència efectiva i adequades al nivell i l’entorn.
Objectius Principals:
Objectiu principal 1: Crear protocols i eines pràctiques per a la gestió d’aula i la pràctica grupal de música a secundària, tenint en compte la diversitat de nivells i instruments, i fomentant la participació activa de l’alumnat.
- Identificar les necessitats principals i els reptes comuns en la pràctica grupal.
- Establir criteris i protocols per a l’organització i gestió de sessions de música grupal.
- Desenvolupar una guia pràctica per facilitar la implementació d’aquests protocols.
Objectiu principal 2: Recollir, organitzar i presentar propostes musicals innovadores basades en metodologies actives i competencials per oferir eines pedagògiques pràctiques al professorat de música de secundària.
- Compilar i classificar les propostes segons criteris pràctics.
- Resumir-les en un format accessible i visual.
- Crear una guia integrada amb les propostes més efectives per facilitar-ne la selecció i implementació.
Coordinació:
Joan Carles Rey i Álvarez, IES Escola Municipal de Treball (EMT) de Granollers.
Responsable ICE:
Maria Dalmases Arnella.
Descripció de l’equip:
L’equip reflexiona i prepara la formació per a tot Catalunya del professorat de Cicles Formatius de la Família Química de FP, en aquells continguts o matèries que han estat objecte de projectes d’Innovació Educativa.
Objectius:
- Organització de cursos de formació del professorat de la Família Química de Formació Professional, i afins (Agrària, Alimentària, Sanitat, ...) i de jornades específiques.
- Preparació de materials de suport a les accions formatives.
- Desenvolupament de materials didàctics.
- Creació de documentació i bibliografia