Hi faltes tu!
Entitats, activitats, jornades, debat, representació estudiantil, delegades d'igualtat. Què hi falta? Hi faltes tu!
La UAB acull una exposició de gran format dedicada a l’obra i treball de Joan Fontcuberta.
L’exposició Cosmogonia de les imatges fa una panoràmica temàtica dels eixos que envolten l’obra artística de Joan Fontcuberta i dona la possibilitat de mirar la fotografia des d’una nova òptica. La mostra, comissariada pels alumnes del mòdul Crítica, Comissariat i Difusió de l’Art dins el Màster en Gestió i Anàlisi del Patrimoni Artístic de la UAB, es pot visitar del 9 de juliol al 30 de juliol, i de l’1 de setembre al 7 d’octubre, de dilluns a dijous i de 10 a 19 h i divendres de 10 h a 15 h, a la Sala d’Exposicions UAB, situada a l’Edifici de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General. El dia 23 de setembre es celebrarà un acte de cloenda amb la presència de l’artista, els comissaris i el coordinador d’exposició.
Joan Fontcuberta és internacionalment reconegut com un artista al nivell d’icones com Henri Cartier-Bresson, Lee Friedlander, Robert Frank o Cindy Sherman. Nascut l’any 1955 a Barcelona, es presenta com un fotògraf dissident, il·lusionista i crític que s’aventura a explorar la complexa consideració de la imatge envers l’individu i la societat actual. L’interès en la fotografia i la comunicació són disciplines amb les quals Fontcuberta ha estat familiaritzat des de ben petit i l’han acompanyat fins avui dia. La seva producció artística no ha parat de créixer i de sorprendre’ns, durant més de cinquanta anys, estimulant les ments i advertint-nos dels paranys de la imatge, en especial, quan es tracta de la imatge en l’era postdigital.
L’exposició proposa un fil narratiu que pretén destacar alguns dels aspectes pilars del pensament i obra de Joan Fontcuberta. La col·laboració de l’autor ha estat fonamental per a estructurar les claus del seu discurs i ha permès la creació d’una lectura pròpia: una Cosmogonia de les imatges. La mostra té la voluntat d’oferir píndoles de pensament i d’instruir el públic en els mecanismes de creació artística de l’autor, perseguint un principi pedagògic.
La sospita, el joc, la ironia i la transgressió formen part de l’obra de Fontcuberta de manera sistèmica i ens conviden a qüestionar les primeres impressions. Res és el que sembla a primer cop d’ull i com a espectadors i actors del món val la pena parar a revisar-ho. El recorregut no és cronològic, sinó que es divideix en set capítols temàtics que junts formen la cosmogonia d’obres de Joan Fontcuberta.
Aquesta exposició barreja els projectes més destacats de l’autor com Sputnik o Fauna, així com projectes que han tingut menys ressò i esporàdica inclusió en exposicions museístiques. Es tracta d’una experiència on el públic està convidat a transitar l’espai a la seva manera, tant sigui íntima com social, tant experta com únicament curiosa. El propòsit final és generar diàleg entre l’obra i l’espectador, i entre l’artista i els comissaris.
Els set capítols d’aquesta exposició es plantegen en gran format i en un recorregut en zig-zag, que permet a l’espectador experimentar l’espai com una presentació de dispositives. Cada capítol inclou un màxim de dues obres i set vitrines que amplien la informació pertinent a cada part de la mostra. A l’inici de l’exposició hi ha una vitrina monogràfica i una altra de premsa que ofereixen una posada en context de Joan Fontcuberta per a qualsevol espectador.
L’exposició Cosmogonia de les imatges estarà oberta al públic del 9 al 30 de juliol i de l’1 de setembre al 7 d’octubre de 2025, a la Sala d’Exposicions UAB, situada enfront l’entrada de l’Edifici de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, a la Plaça Cívica. L’horari serà de dilluns a dijous i de 10 a 19 h i divendres de 10 a 15 h. Tot i que no hi haurà acte inaugural, se celebrarà el 23 de setembre una cloenda a càrrec de Joan Fontcuberta, els comissaris Gabriel Fonseca, Èrica Simón, Andrea Barbarà, Helena Mate, Sara El Kaiss i Javiera Licanqueo, i el coordinador, Jaume Vidal Oliveras. Aquest acte s’aprofitarà també per a la sessió inaugural del nou curs acadèmic del Màster en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic de la UAB.
La realització d’aquest projecte ha estat possible gràcies a la coordinació del màster en qüestió i els alumnes que han cursat el mòdul de Crítica, Comissariat i Difusió de l’art, el dissenyador Jesús Galdón, l’artista Joan Fontcuberta, les biblioteques de Comunicació i d’Humanitats de la UAB i el servei de Cultura UAB.
Del 9 al 30 de juliol de 2025
De l'1 de setembre al 7 d'octubre de 2025
Lloc: Sala d'Exposiciones UAB (Edifici de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, plaça Cívica)
Horari:
De dilluns a dijous: de 10:00 a 19:00h
Divendres: de 10:00 a 15:00h
Entitats, activitats, jornades, debat, representació estudiantil, delegades d'igualtat. Què hi falta? Hi faltes tu!
Jornada cultural i lúdica per compartir activitats i projectes del conjunt de la comunitat universitària
El Centre de Recursos per a Col·lectius i l'Hotel d'Entitats són espais de suport al teixit associatiu i als consells d'estudiants de la universitat.
Vídeo inclòs dins de la campanya de la UAB
Contempla 70 activitats i engloba dos plans, el Campus Saludable i el Sostenible, dirigits a les persones que estudien i treballen a la Universitat.
Vine a fer esport al SAF, on tenim la missió de promoure la pràctica d'activitat física en totes les seves vessants i orientada a la formació integral de les persones.
La figura del delegat/a és vital pel bon seguiment acadèmic. És l’interlocutor que millora la formació integral dels estudiants i els fa protagonistes del procés d’aprenentatge.
Visita el complex residencial de l’Autònoma des del cel. 40 hectàrees de natura, 810 habitatges, 2000 residents. Viu l’experiència Vila al campus de la UAB.
Els estudiants internacionals són ben rebuts a la UAB que durant uns dies es posa a la seva disposició perquè coneguin a fons les instal·lacions, els serveis i tots els racons del campus universitari.
La UAB rep el distintiu que reconeix aquells espais de Festa que compten amb un seguit de recursos relacionats amb la salut i el benestar.
Si vols formar part del millor equip de voluntariat universitari. Uneix-te al #ComandoV que es presenta en aquest vídeo.