Sala de premsa

"Vull ser professora de política al meu país per formar futurs polítics en els valors adequats"

La Martha, procedent de Nigèria, ha gaudit d'una beca per cursar el Màster en Ciència Política
Des del curs passat la Fundación Mujeres por África i la UAB ofereixen una beca a una dona africana per estudiar a l'Autònoma i viure a la Vila. Aquest curs ha estat Martha Ogochukwu, procedent de Nigèria, la que ha gaudit d'una beca per cursar el Màster en Ciència Política, experiència que valora molt positivament. Ara li agradaria tornar al seu país, per acabar sent professora de ciències polítiques a una universitat de Nigèria, "i poder transmetre els valors adequats per fer política, perquè ara és ple de corrupció i la gent no creu, en absolut, en els polítics".

07/05/2019

"La meva família i jo som d'una zona semi-rural del nord de Nigèria, i ells no es podien creure que m'havien donat aquesta beca per venir a estudiar aquí; els hi vaig haver d'ensenyar la notícia que apareixia a la web de la UAB!", explica Martha Ogochukwu, l'estudiant nigeriana que, en el marc de l'acord de col.laboració entre la Fundación Mujeres por África i la UAB, ha estat aquest curs fent el Màster en Ciència Política a la UAB.

Es va llicenciar en ciències polítiques a la universitat nigeriana de la zona on residia i buscava alguna forma de sortir a ampliar estudis a l'estranger. La Martha, que té 27 anys, es va assabentar del programa de beques Learn Africa per un grup de xat de persones africanes que buscaven anar a estudiar a l'estranger, i allà va ser on va veure la convocatòria. S'hi va presentar però no pensava en absolut que la triarien a ella.

Ara li agradaria fer el doctorat, però està buscant alguna beca o ajut que li permeti fer-lo en algun centre d'Europa. La temàtica que voldria abordar en el doctorat seria sobre l'opinió pública i el comportament polític. Després voldria tornar al seu país, per ser professora de ciències polítiques a una universitat de Nigèria, un país on "la gent no creu en absolut en els polítics ni en la política, el país està ple de corrupció per tot arreu".

"A Nigèria la gent no creu en la política perquè hi ha molta corrupció, que també hi és en els altres àmbits com la sanitat, la justícia, etc. Justament per això jo vull dedicar-me a fer de professora de Ciència Política, per poder transmetre els valors adequats als futurs polítics", explica, alhora que afegeix que "el meu país no necessita diners, tenim molts recursos naturals, però sí que necessitem bons gestors, persones que ens governin i administrin de la forma adequada, i no com ara", explica. I afegeix: "Els líders són un reflex de la societat, i si s'ensenya de forma adequada, això podria canviar", diu de forma clara i contundent, amb un anglès nítid.

Sobre quedar-se o no a Europa, ella ho té molt clar: "Europa és un bon lloc per viure, però vull tornar a Nigèria perquè si tothom que marxa a estudiar o treballar fora, no torna, el país mai no tirarà endavant". 

"No coneixia gaire cosa de la UAB abans de venir, la veritat, però ara en surto molt contenta. Ha estat una experiència fantàstica, tothom m'ha tractat de meravella, des dels professors fins als companys de classe", explica la Martha, que durant la seva estada ha estat allotjada en un pis de la Vila Universitària. 

La vicerectora Sara Moreno i el director de la Fundació Autònoma Solidària, Jordi Prat, juntament amb l'equip de persones encarregades d'aquesta estada, la van rebre el passat divendres, 26 d'abril, per valorar l'experiència, a l'edifici Rectorat.

L'acord de la UAB amb la Fundación Mujeres por África permet, des del curs passat, que una estudiant africana com la Martha hagi pogut desenvolupar els estudis de Máster en Ciència Política de la UAB durant el curs 2018/2019, de forma gratuïta. El curs vinent s'incorporarà la tercera dona africana en el que serà el tercer curs de vigència de l'acord.

La Fundación Mujeres por África impulsa aquestes beques per a dones africanes en altres universitats espanyoles de fa un temps. La coordinació d’aquesta estada s’ha realitzat des del Vicerectorat d’Alumnat i Ocupabilitat, i tant la Fundació Autònoma Solidària (FAS) com l'International Support Service de l'Àrea de Relacions Internacionals han col·laborat de la iniciativa facilitant la gestió de l’acollida de l’estudiant i proporcionant-li l’acompanyament necessari durant la seva estada.