Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Un treball de Francesco Camonita guanya el premi "Catalunya Europa Segle XXI"

01 abr. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La Fundació Catalunya Europa distingeix recerques destacades amb el premi "Catalunya Europa Segle XXI". Francesco Camonita, investigador de la UAB, ha rebut aquest guardó per un treball sobre les darreres eleccions al Parlament Europeu i la primera campanya de tipus presidencial.
Francesco Camonita rep el premi
Francesco Camonita, investigador del Departament de Geografia de la UAB vinculat al Centre de Documentació Europea, ha guanyat el premi "Catalunya Europa Segle XXI" pel seu treball "Of Spitzenkandidaten and European Leaders: The 2014 EP Presidential Campaign in the context of the EU legitimization process". Aquest guardó és atorgat per la Fundació Catalunya Europa, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, per promoure la recerca en temes clau per a Catalunya i Europa i identificar joves talents en l'àmbit acadèmic.

L'acte de lliurament del premi, que arriba enguany a la quarta edició, va tenir lloc el 31 de març passat, a la seu de les institucions europees a Barcelona. Es va realitzar una taula de debat al voltant de la recerca premiada amb Javier Solana, president d'ESADE Center for Global Economy and Geopolitics; Carlos Carnero, director gerent de la Fundación Alternativas; i Carme Colomina, periodista del diari Ara i investigadora associada del CIDOB. Va moderar el debat Antoni Castells, president del Consell Assessor de la Fundació Catalunya Europa.

Segons explica Camonita al seu treball, "gràcies a l'ART. 17.7 del Tractat de Lisboa, a partir d'ara el Consell Europeu ha de 'tenir en compte' els resultats de les Eleccions Europees al Parlament Europeu a l'hora d'escollir un candidat per al rol de President de la Comissió Europea. El Parlament Europeu ha aprofitat aquesta oportunitat per llançar la primera campanya electoral dels Spitzenkandidaten per a la Presidència. Serà això el començament d ́un nou procés democratitzador (i també de politització) per part de la Unió Europea?". La recerca intenta "trobar una resposta concreta per aquest dilema gràcies a la construcció d'un marc comprensiu sobre les eleccions europees 2014 i les seves conseqüències sobre el renovat sistema polític europeu. Aquest nou enfocament involucrarà tant el rol de la Comissió com el del Parlament, una anàlisi del debat més enllà dels termes legals del Tractat i la nova possibilitat d'una presidència polititzada de la Comissió".

Dins de