Un congrés tracta la història i la literatura de l'exili del 39 i els camps de concentració
Vuitanta anys després de la desfeta republicana, un congrés tractarà sobre la història i la literatura relacionades amb l'exili de 1939 i els camps de concentració. El programa inclou un homenatge a les dones de Ravensbrück i la representació de l'obra De algún tiempo a esta parte, de Max Aub.

Aquesta trobada té com a objectiu principal fer visibles les relacions entre les cultures de l'exili republicà del 1939 i les diferents manifestacions de l'univers dels camps de concentració. Especialistes d'institucions acadèmiques d'Espanya, França i Estats Units parlaran sobre art i literatura, gènere i geografia dels camps, literatura concentracionària europea i els llegats contemporanis dels camps, sense oblidar els vincles creats amb la trajectòria de la ciutat de Barcelona.
El dia 10, a la sala de Martí l'Humà del MUHBA de la Plaça del Rei, el filòsof i investigador del CSIC Reyes Mate pronunciarà la conferència inaugural, titulada "Exili i nacionalisme, dues formes d’existència", que tindrà lloc a les 16,30 h. Tot seguit, l'Amical de Ravensbrück protagonitzarà un homenatge titulat "Els testimoni oral i escrit dels supervivents de Ravensbrück", centrat especialment en les dones que van ser-hi recloses. I la primera jornada del congrés es tancarà amb la representació de l'obra teatral De algún tiempo a esta parte, de Max Aub, a càrrec de Therkas Teatre.
El dia 11, el congrés es traslladarà al MUHBA Vil·la Joana, a la Casa Verdaguer de la Literatura de Vallvidrera (Cra. de l'Esglèsia, 104). Tindran lloc les ponències sobre art i literatura (tractaran el cas de Mauthausen, els poetes als camps i el paper solidari de Pablo Picasso) i sobre el sistema concentracionari europeu (es parlarà de la recepció dels relats sobre els camps i la Shoah, les tipologies de presos i de supervivents, i la "gramàtica de l'escriptura concentràcionària"). Finalment, el dia 12, hi haurà un bloc sobre llegats contemporanis que inclourà una ponència sobre l'obra d'Imre Kertész a càrrec de l'escriptor Adan Kovacsics, i un altre titulat "Gènere i geografies", centrat en l'experiència dels republicans confinats als camps nazis i als camps de treballs forçats estalinistes. El congrés acabarà amb la ponència de cloenda, titulada "Storytelling, memòria col·lectiva i els camps de França: relats fundacionals de l'exili republicà", que oferirà Francie Cate-Arries, professora del College of William & Mary (EUA).