Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Tret de sortida a La Nit de la Ciència i el Coneixement

03 jul. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La UAB, l’Ajuntament de Sabadell, la Fundació Parc Taulí i la Fundació Bosch i Cardellach han presentat el programa de l’activitat, que tindrà lloc el proper 18 de novembre. La recaptació finançarà un projecte per detectar i prevenir trastorns mentals en els joves.
Nit de la ciència
La Nit de la Ciència i el Coneixement, el proper 18 de novembre al Teatre Municipal La Faràndula de Sabadell, és una iniciativa per presentar una visió més propera de la ciència i els investigadors a la ciutadania de Sabadell i el seu entorn, amb la finalitat de posar en valor la rellevància de la ciència en la vida de les persones i de fomentar d’interès dels joves per la carrera científica.
 
Representants de les entitats que participen en l’organització de l’acte van presentar ahir, al Parc Taulí de Sabadell, el programa i els objectius de la trobada. La Nit de la Ciència es concretarà en una trobada nocturna i festiva oberta a tothom, on s’obtindran recursos econòmics per finançar un projecte de recerca per detectar i prevenir trastorns mentals en els joves.

Manel Sabés, vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB, va destacar que som en un “dia sense retorn”, perquè a partir d’ara “ja es poden fer donacions”. Sabés va presentar el programa d’aquesta primera edició, que comptarà amb les actuacions del Quartet Mèlt i del Quintet de Vent Fusta de l’Orquestra Simfònica del Vallès.

En el decurs de l’acte, que serà presentat pel periodista de TV3 Pere Renom, també es lliuraran beques de recerca orientades a reconèixer i fomentar l’activitat científica entre els joves. Segons va detallar el director delegat de la Fundació Parc Taulí, Lluís Blanch, es tracta, d’una banda, de les beques a estudiants de medicina en forma d’ajuts per incorporar-se a projectes del Parc Taulí; i d’una altra, de les beques de retenció de talent que atorga la UAB.
 
El director de la Fundació Bosch i Cardellach, Joan Brunet, va destacar que La Nit de la Ciència i el Coneixement serà una “oportunitat única per posar en valor la ciència i la recerca que es duu a terme a Sabadell, encara molt desconegudes”. Serà una oportunitat també perquè els ciutadans “coneguin el retorn” de les inversions en sanitat.
 
Els recursos obtinguts d’aquesta primera edició de la Nit de la Ciència aniran destinats al projecte “Prevenim els problemes de salut mental en els nostres infants i joves”, que es porta a terme al Centre de Salut Mental de la Corporació Sanitària Parc Taulí i que serà coordinat pel director executiu de Salut Mental Parc Taulí, Diego Palao.
 
Per al doctor Palao, “l’objectiu específic d’aquest projecte és afavorir la detecció precoç en joves i adolescents dels problemes de salut mental més freqüents, i especialment d’aquells que potencialment són més greus: trastorns d’ansietat, Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH), trastorns de l’espectre de l’Autisme, trastorns de conducta, trastorns addictius (relacionats o no amb substàncies), depressió i psicosi.”
 
Mitjançant una intervenció multifacètica i comunitària, aquest projecte es proposa ajudar als joves, als seus pares i al seu entorn a evitar que les alteracions emocionals i conductuals dels trastorns mentals arribin a formar part de les seves vides i esdevinguin difícilment tractables, empitjorant el pronòstic.
 
“No és una malaltia estranya”, va destacar Palao. “Els trastorns mentals afecten al voltant de 18.000 menors a la zona est del Vallès Occidental”, l’àmbit geogràfic on s’aplicarà la recerca, "i ningú n'està vacunat". El doctor Palao va detallar l’experiència del Parc Taulí en la prevenció dels trastorns mentals, en casos com l’estrès entre els joves, els trastorns associats a consum de cànnabis, i en les conductes suïcides. En aquest darrer àmbit, les mesures de prevenció “han reduït la taxa de reincidència d’un 40% a un 2%”.
 
Es tracta d’uns àmbits de recerca que, tal com va recordar el director general de la Corporació Sanitària Parc Taulí, Joan Martí, “ja estan instaurades en el centre”. Cal, però, “invertir recursos per prevenir aquestes malalties” atès que “aquestes línies de mecenatge encara són escasses”.
 
El regidor de l’Ajuntament de Sabadell, Maties Serracant, va apel·lar a la importància de la “corresponsabilitat entre la ciutadania, els agents privats i les institucions públiques” per tal d’impulsar la recerca, especialment en una ciutat com Sabadell que és “referent en el desenvolupament de projectes de salut mental”.
 
Com s’hi pot col·laborar?
 
- Comprant entrades per assistir a l'espectacle al web www.koobin.com/sabadell/nitciencia
 
- Fent una donació per mitjà de la plataforma de micromecenatge www.migranodearena.org
 
- Com a col·laborador o patrocinador, contactant amb la Fundació Parc Taulí: rrenom@tauli.cat
 
- Adquirint entrades de fila zero que properament estaran disponibles a diferents entitats i punts de la ciutat.
 
Més informació:
www.lanitdelacienciasabadell.cat

Dins de