Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Teresa Freixes explica el protocol contra l'assetjament

10 jul. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Coincidint amb la matrícula dels nous estudiants, s'ha iniciat una campanya de difusió del "Protocol d’actuació contra l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere de la UAB", del qual en parla la directora de l'Observatori per a la Igualtat, Teresa Freixes, en aquest vídeo.
UAB
La UAB ha iniciat una campanya de difusió del "Protocol d’actuació contra l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere de la UAB", coincidint amb la matrícula del nou estudiantat a la UAB, que té lloc aquesta setmana. Per aquest motiu, s'han editat uns fulletons que el dónen a conèixer, i que es distribuiran en el moment de la matrícula. De fet, el contingut d'aquest protocol estipula -en el seu article 11- que la UAB ha de dur a terme la difusió del protocol a l'inici de cada curs acadèmic.

El Consell de Govern de la UAB va aprovar el 10 de març el Protocol d’actuació contra l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe, d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere de la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb l’aprovació d’aquest protocol, la UAB se suma a les universitats catalanes que ja disposen d’un mecanisme per a fer front i prevenir els assetjaments sexuals, per raó de sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere per a tota la comunitat universitària, inclòs també l’alumnat.

El protocol és aplicable a l’alumnat de la UAB i a tot el personal que tingui o hagi tingut una vinculació laboral o estatutària a la UAB. També ho és pel personal treballador d’empreses externes contractades per la UAB que presti els seus serveis a les dependències de la Universitat, així com per a les persones que són usuàries dels serveis proporcionats per la Universitat o hi executen activitats.

Per tal de determinar l’existència de possibles casos d’assetjament sexual, per raó de sexe o per raó d’orientació sexual, aquest protocol crea el següent procediment:

Qualsevol persona que tingui coneixement d’un cas, amb independència que en sigui l’afectada, podrà iniciar-lo presentant una sol·licitud de convocatòria de la Comissió Tècnica Assessora adreçada al Rector, acompanyada d’un sobre tancat amb la relació de fets. La sol·licitud es pot entregar en qualsevol dels punts del Registre General de la Universitat, com les gestions acadèmiques de les Facultats, les Unitats Docents o el Rectorat.

Aquesta Comissió Tècnica Assessora estarà formada per 4 especialistes i s’encarregarà de valorar l’existència d’indicis d’assetjament, portar a terme els mecanismes de suport necessaris per a resoldre el cas i, finalment, dictar un informe que remetrà al Rector. Aquest, en l’exercici de les seves facultats, podrà decidir continuar la investigació, finalitzar el procediment amb les mesures correctores que s’escaiguin, incoar un procediment disciplinari o bé arxivar les actuacions. Cal tenir en compte que el procediment tindrà una durada màxima d’un mes, prorrogable si s’escau.

Amb l’aprovació d’aquest protocol la UAB reafirma un cop més el seu compromís en la lluita per a l’eliminació de tot tipus de discriminació i violència contra les dones, i en l’eradicació dels assetjaments per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

Protocol d'actuació contra l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe, d'orientació sexual, d'identitat de gènere o d'expressió de gènere de la UAB.

Dins de