Projecte per millorar el benestar dels peixos en aqüicultura
La UAB participa en un projecte que acaba de posar-se en marxa per proporcionar a la indústria aqüícola pautes fonamentades en estudis científics per a la seva aplicació en la millora del benestar dels peixos en processos de cultiu. El projecte és finançat amb fons Next Generation EU per al desenvolupament tecnològic, la innovació i l'equilibri de la cadena de comercialització en el sector pesquer i de l'aqüicultura.

El projecte Desenvolupament i implementació d'estratègies innovadores per a la millora del benestar dels peixos en punts crítics del cultiu aqüícola (PISCIBIEN) està coordinat pel Clúster de l'Aqüicultura (CETGA) i compta amb la participació del grup d'Estrès, Benestar i Salut d'Animals Aquàtics, liderat per Lluís Tort, catedràtic del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d’Immunologia. L'objectiu és proporcionar a la indústria aqüícola un paquet de pautes fonamentades en estudis científics, per a la seva aplicació en la millora del benestar dels peixos en processos de cultiu, com el transport, maneig, vacunació o sacrifici, per donar-li així solució a necessitats detectades prèviament pel sector en aquests punts crítics.
En el projecte participen 6 equips que abordaran diferents tasques específiques focalitzades en espècies de producció i consum majoritàries a Espanya (llobarro, orada, llenguado, corbina i truita irisada). Les tasques específiques se centren en millorar el benestar dels peixos en moments crítics del procés productiu: mortalitat post-larvària, engreixament i transport, vacunació, episodis d'hipòxia i pre-sacrifici i sacrifici. En tots aquests punts s'analitzarà la resposta d'estrès, salut i benestar dels peixos. Sobre la base dels resultats es proposaran protocols que millorin el benestar dels animals.
Altres entitats que participen en el projecte són la Fundación Canaria Parque Científico Tecnológico de la Universidad de la Palmas de Gran Canaria (FPCT-ULPGC), les universitats de Cádiz (UCA) i Complutense de Madrid (UCM) i l’Instituto Murciano de Investigación y Desarrollo Agrario y Ambiental (IMIDA).
A més, el sector empresarial de l'aqüicultura estarà involucrat en el projecte mitjançant la col·laboració directa de diverses empreses en les fases experimentals i a través de la participació de diferents centres tecnològics.
PSICIBEN està finançat amb fons Next Generation EU (RD 685/2021), a través dels projectes d'inversió i reforma en matèria de recerca per al desenvolupament tecnològic, la innovació i l'equilibri de la cadena de comercialització en el sector pesquer i de l'aqüicultura, en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PRTR), i gestionats pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.