Presentat un protocol per prevenir el matrimoni forçós
La Generalitat ha presentat el Protocol per a la prevenció i l’abordatge del matrimoni forçós a Catalunya, en l’elaboració del qual ha participat el Grup de Recerca CER-Migracions. El document estableix un marc de cooperació i un circuit d’intervenció entre les professionals per garantir que cap dona sigui víctima d'aquest tipus de violència masclista.

“El matrimoni forçós és una forma de violència masclista, potser de les més invisibilitzades perquè afecten diverses vulnerabilitats. Un dels aspectes clau és la presa de consciència de la víctima i del seu entorn”, ha remarcat el conseller.
Per això, l’objectiu d’aquest nou protocol és establir un marc de cooperació i un circuit d’intervenció entre les diferents professionals per prevenir, detectar i intervenir davant de situacions de matrimonis forçosos i garantir el dret de les dones a eradicar la violència masclista.
Per a la seva elaboració s’ha comptat amb la participació activa de professionals de diferents àmbits i d’entitats que des de fa anys es dediquen a la prevenció, atenció i acompanyament de víctimes d’aquest tipus de violència masclista. I s’ha treballat de manera coral en el marc del grup de treball per a l’abordatge de la Mutilació Genital Femenina i el Matrimoni Forçat, en què participen tots els departaments de la Generalitat implicats i que lidera la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.
Durant l’acte de presentació, Sònia Parella ha explicat les proves pilot del protocol que s’han fet a Manresa i Santa Coloma de Gramenet durant els mesos de novembre i desembre de 2019, que han consistit en tres sessions de formació sobre matrimoni forçat a professionals de diferents àmbits i també un simulacre del seu funcionament.
El protocol consta de quatre fases: prevenció, detecció, atenció i recuperació i preveu la creació de comissions locals i comarcals en àmbit com l’educatiu, de la salut, policial o de serveis socials, entre d’altres. També dóna eines als professionals per identificar el matrimoni forçós, actuar i derivar els casos identificats i saber com cal actuar per a la pròpia seguretat i protecció. Tot plegat amb la finalitat que el document esdevingui una eina de treball pràctica i aterrada a la realitat.
Segons el Departament d’Interior, entre l’any 2010 i 2019 han estat ateses a Catalunya 85 nenes i 68 dones (153) per haver patit un matrimoni forçós o haver estat en risc de patir-lo, la qual cosa ha requerit una intervenció policial. Aquest tipus de violència masclista afecta sobretot nenes i joves i és una pràctica molt estesa a l’Àfrica subsahariana, Magreb i l’Àsia Meridional.
Els casos que s’han abordat a Catalunya fins avui són pocs, però la vulneració tan greu d’un dret fonamental i les seves conseqüències fan necessari un treball de sensibilització, formació i atenció que possibilitin la detecció de casos de risc i el seu abordatge.
La col·laboració entre el Grup de Recerca CER-Migracions i la Generalitat és fruit del projecte "Una aproximació holística i interdisciplinar als matrimonis forçats a Catalunya: diagnosi i propostes d'intervenció comunitària per a una ciutadania inclusiva", coordinats per Sònia Parella (UAB) i David Moya (UB), realitzat amb el suport del Programa Recercaixa (ACUP-Obra Social laCaixa).