Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Presentat un protocol per prevenir el matrimoni forçós

03 març 2020
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La Generalitat ha presentat el Protocol per a la prevenció i l’abordatge del matrimoni forçós a Catalunya, en l’elaboració del qual ha participat el Grup de Recerca CER-Migracions. El document estableix un marc de cooperació i un circuit d’intervenció entre les professionals per garantir que cap dona sigui víctima d'aquest tipus de violència masclista.
Protocol per lluitar contra el matrimoni forçós
El protocol ha estat presentat el 2 de març pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, i Sònia Parella, professora del Departament de Sociologia de la UAB i directora del Grup de Recerca CER-Migracions (UAB-UB).

“El matrimoni forçós és una forma de violència masclista, potser de les més invisibilitzades perquè afecten diverses vulnerabilitats. Un dels aspectes clau és la presa de consciència de la víctima i del seu entorn”, ha remarcat el conseller. 

Per això, l’objectiu d’aquest nou protocol és establir un marc de cooperació i un circuit d’intervenció entre les diferents professionals per prevenir, detectar i intervenir davant de situacions de matrimonis forçosos i garantir el dret de les dones a eradicar la violència masclista.

Per a la seva elaboració s’ha comptat amb la participació activa de professionals de diferents àmbits i d’entitats que des de fa anys es dediquen a la prevenció, atenció i acompanyament de víctimes d’aquest tipus de violència masclista. I s’ha treballat de manera coral en el marc del grup de treball per a l’abordatge de la Mutilació Genital Femenina i el Matrimoni Forçat, en què participen tots els departaments de la Generalitat implicats i que lidera la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.

Durant l’acte de presentació, Sònia Parella ha explicat les proves pilot del protocol que s’han fet a Manresa i Santa Coloma de Gramenet durant els mesos de novembre i desembre de 2019, que han consistit en tres sessions de formació sobre matrimoni forçat a professionals de diferents àmbits i també un simulacre del seu funcionament.

El protocol consta de quatre fases: prevenció, detecció, atenció i recuperació i preveu la creació de comissions locals i comarcals en àmbit com l’educatiu, de la salut, policial o de serveis socials, entre d’altres. També dóna eines als professionals per identificar el matrimoni forçós, actuar i derivar els casos identificats i saber com cal actuar per a la pròpia seguretat i protecció. Tot plegat amb la finalitat que el document esdevingui una eina de treball pràctica i aterrada a la realitat.

Segons el Departament d’Interior, entre l’any 2010 i 2019 han estat ateses a Catalunya 85 nenes i 68 dones (153) per haver patit un matrimoni forçós o haver estat en risc de patir-lo, la qual cosa ha requerit una intervenció policial. Aquest tipus de violència masclista afecta sobretot nenes i joves i és una pràctica molt estesa a l’Àfrica subsahariana, Magreb i l’Àsia Meridional.
 
Els casos que s’han abordat a Catalunya fins avui són pocs, però la vulneració tan greu d’un dret fonamental i les seves conseqüències fan necessari un treball de sensibilització, formació i atenció que possibilitin la detecció de casos de risc i el seu abordatge.

La col·laboració entre el Grup de Recerca CER-Migracions i la Generalitat és fruit del projecte "Una aproximació holística i interdisciplinar als matrimonis forçats a Catalunya: diagnosi i propostes d'intervenció comunitària per a una ciutadania inclusiva", coordinats per Sònia Parella (UAB) i David Moya (UB), realitzat amb el suport del Programa Recercaixa (ACUP-Obra Social laCaixa).

Dins de