Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Nova campanya d’excavacions al Kurdistan iraquià

03 maig 2018
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Un equip de recerca dirigit per la professora Anna Gómez i el professor Miquel Molist ha iniciat recentment una nova campanya d’excavacions a l’assentament de Gird Lashkir, al Kurdistan iraquià, que contribuirà al coneixement de la transició de les societats caçadores-recol·lectores cap a les agrícoles i ramaderes.
Nova campanya d’excavacions al Kurdistan iraquià
L’equip d’investigació del Grup de Recerques Arqueològiques del Mediterrani i Pròxim Orient (GRAMPO) del Departament de Prehistòria excavarà Gird Laskhir fins al proper 15 de maig. Els treballs focalitzen els seus esforços, d'una banda, en l'excavació i l'estudi del jaciment de tell Lashkir, un assentament amb una llarga ocupació històrica, doncs s'han documentat nivells del període Uruk mitjà fins a la transició de l'I mil·lenni BC. Destaquen per la seva originalitat i importància històrica els materials adscrits als períodes Ninevite 5 i al Batega-Middle Bronze Age (III-II mil·lenni).

D'altra banda, l'equip realitzarà una intervenció a l'espai càrstic de Gali Chnar, de la regió del Soran, treballs que es van iniciar l'any anterior i estan permetent documentar ocupacions inèdites d'època epipaleolítica i neolítica, és a dir contribuir al coneixement de la transició de les societats caçadores i recol·lectores cap a les agrícoles i ramaderes. 

Finalment, s’hi preveu una tercera operació de camp. Es tracta de completar les prospeccions arqueològiques a les muntanyes del Soran i especialment en Haji Omeran, en un àrea geogràfica clau com és el pas natural cap a Iran (per Piranxahr) i al llac Urmia, amb l'objectiu d'identificar els contactes i intercanvis en zones muntanyenques. Aquesta activitat es combina amb els treballs en Banahilk, el jaciment neolític Halaf emplaçat més al nord-est del Pròxim Orient.

L'objectiu, i sobretot els resultats d'aquest important projecte, donada la recent obertura a la recerca d'aquesta àrea del Pròxim Orient, es van presentar per primera vegada en Erbil, en el marc del Congrés Ancient Arabela que va tenir lloc el 2014. Des de llavors s'han realitzat tres campanyes de camp i s'han exposat els resultats preliminars en diverses activitats de formació, difusió i divulgació científica.

Aquest ampli projecte de recerca compta amb el finançament de la Fundació Palarq (Barcelona) i del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, mitjançant l’ Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE).

Dins de