Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Missatges antiracistes a través del teatre

14 nov. 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El proper 24 de novembre es farà a la UAB un taller gratuït de teatre participatiu antiracista obert a tot l’estudiantat. Després de diferents trobades amb vàries entitats i grups de joves finalment la companyia representarà una peça de teatre que vol a través de la força artística difondre el missatge antiracista
Teatre participatiu antiracista UAB
Des de Cultura en Viu, l’Observatori per a la Igualtat, el programa de Dinamització Comunitària i la Fundació Autònoma Solidària es proposa aquesta activitat oberta a tot l'estudiantat per tal d’aprofitar i canalitzar la força crítica, reflexiva, educativa, dialèctica, artística, atractiva i expansiva del llenguatge escènic per potenciar i difondre el missatge antiracista.

L’activitat es durà a terme a la Sala de Teatre de la UAB de 17 a 18,45h i és oberta a tot l’estudiant de la UAB però cal inscripció prèvia. Aquesta iniciativa, de l'associació cultural educativa P11 Cultura en Acció, forma part d’un projecte de creació teatral a través d’un procés participatiu entre l’equip artístic del projecte, entitats socials, espais culturals i joves de la ciutat de Barcelona. L’objectiu del projecte no és el producte final, sinó que és un procés participatiu en el que la creació de obra esdevé un objectiu per si sol. Tots els punts del procés són objectius necessaris a assolir per tal de fer un producte crític i sensible amb la realitat.

En aquest projecte el teatre s’entén com a l'expressió artística, un llenguatge comú per educar en valors i Drets humans i una eina potent de reclam davant la vulneració d'aquests. La creació del guió de l’obra es fa través de la metodologia de la dramatúrgia actoral: un treball dialèctic entre el director i dramaturg i l’equip artístic. A mesura que es plantegen pautes i situacions entre els actors, es va teixint el guió definitiu, que es posarà en contrast amb els diferents grups que participaran donant la seva visió a les sessions participatives.

El resultat final serà una representació per part de l'associació d'una peça de teatre per al públic juvenil, apuntant críticament als prejudicis i situacions discriminatòries racistes i xenòfobes, i que es farà a Can Felipa, Barcelona, el dia 29 de gener.

Tal i com expliquen els creadors del projecte “el racisme és un problema social que afecta a moltes persones en el seu dia a dia veient agredida la seva dignitat, pel seu origen, color de pell, ètnia, cultura, religió, etc.” Cal, per tant, “treballar per acabar amb el racisme i la xenofòbia en la línia d’educació pels Drets humans i la cohesió social, tot posant de manifest el valor afegit de ser una societat rica per la seva diversitat i consolidar una ciutat cohesionada.”

Dins de