Sala de premsa

Més d'un centenar de docents i estudiants participen a la IV Jornada d'Aprenentatge Servei (ApS) a la UAB

Imatge jornada ApS

Una conferència, un taller pràctic i una fira d’entitats amb l’aprenentatge servei (ApS) com a protagonista van tenir lloc el divendres 5 de maig a la UAB, amb l’objectiu d’acostar aquesta metodologia a entitats, professorat i estudiants. La UAB està cada cop més implicada amb l'ApS com una forma d'ensenyar i d'aprendre molt beneficiosa per tothom que hi pren part.

15/05/2023

Més d’un centenar de docents i estudiants han participat a la IV Jornada ApS a la UAB, que es va dur a terme el divendres 5 de maig, de 9.30 a 15 h, a la Facultat de Ciències de la Comunicació, a l’Espai Comtec i a la plaça davant de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.

El degà de la Facultat, Enric Marín, juntament amb la vicerectora d’Estudis i Innovació Docent, María Valdés, van inaugurat la Jornada, i tot seguit van donar pas a la conferència de Berta Paz, professora de la Universitat de les Illes Balears i membre de diferents xarxes interuniversitàries d’ApS. 

Per a Enric Marín, «com a universitat pública que es finança amb els impostos que paguen tots els ciutadans, la UAB té un compromís cívic irrenunciable i una clara vocació d'impulsar totes aquelles polítiques que afavoreixin la justícia social; hem de ser un factor d'igualació social».

La professora Berta Paz va explicar el cas d'un projecte d’ApS al voltant de la llana que es va dur a terme a la Universitat de les Illes Balears i va anar explicant pas a pas com el van desenvolupar. «Vam articular tots els recursos que teníem a l'abast perquè el projecte fos una realitat i agafés embranzida: grup de recerca, oficina d'investigació i desenvolupament, departament de disseny, etc.». 

A continuació es van lliurar els premis als millors TFG del curs passat fets amb metodologia d’ApS. El director de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), Jordi Prat, va destacar que els premis havien estat possibles gràcies a l'esforç de «tutors, entitats, alumnes i també de la xarxa de persones que ens han ajudat a fer la selecció».

Com a cloenda, la vicerectora María Valdés va explicar que durant el mes de gener passat va tenir lloc un congrés d’ApS amb seu a la UAB que va abordar el tema de l’impacte de l'aprenentatge servei i en el qual van participar 300 persones. «Va ser una trobada molt interessant i es va reflexionar sobre què cal fer per impulsar aquesta metodologia a les universitats», va assenyalar.

A continuació, es va fer un taller participatiu d’ApS i justícia global a l’Espai Comtec (a la segona planta de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General) a càrrec de Brenda Bär, coautora de la guia Aprenentatge servei i justícia global: justícia de gènere, econòmica i ambiental, drets humans i dret a migrar, i de Maria Monzó, de la Direcció General de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona. Per mitjà de dinàmiques participatives es van donar eines als participants per incorporar la mirada de justícia global en els projectes d’aprenentatge servei.

En acabar, a les 13 h, va haver-hi una fira d’entitats, on aquestes van poder exposar els seus projectes. La fira va comptar també amb l’exposició de pòsters presentats al XI Congrés Nacional i V Internacional d’ApS Universitats per membres de la comunitat UAB.

Vídeo de la IV Jornada ApS a la UAB