Menció d'honor per a l'Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya als Premis Ràdio Associació
L’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, liderat pel professor de la UAB Cinto Niqui i impulsat per l’Institut de la Comunicació (InCom-UAB) i la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB, ha estat reconegut amb una menció d’honor als 25ns Premis Ràdio Associació, que s’han lliurat el 15 de maig al Foyer del Gran Teatre del Liceu. El projecte, del qual han destacat el seu paper en la preservació del patrimoni sonor del país, ja supera els 12.000 registres digitals de ràdios catalanes i espanyoles dels darrers cent anys i es pot consultar a arxiuradio.uab.cat.

El jurat ha volgut reconèixer la gran tasca de documentació, digitalització i difusió que representa aquest projecte, que recull indicatius, sintonies, anuncis i fragments de programes que formen part del patrimoni sonor de Catalunya. L’arxiu és una iniciativa de Cinto Niqui, professor del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB, i és fruit d’un treball interdisciplinari i col·laboratiu que posa a disposició del públic, investigadors i professionals una base de dades única i viva sobre la ràdio corresponent als últims cent anys, aproximadament.
L'Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya és resultat de la col·laboració entre l'Institut de la Comunicació (InCom-UAB) i la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB. El projecte compta amb la col·laboració de la Xarxa de Comunicació Local i la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya. És una iniciativa sense ànim de lucre i amb voluntat de servei públic.
La gala, presentada per Marta Romagosa i Toni Clapés, ha tingut un caràcter commemoratiu coincidint amb el 25è aniversari dels premis i el centenari de la ràdio a Catalunya. En aquesta edició especial, el jurat ha volgut posar l’accent en la funció social i el valor històric de la ràdio i ha reconegut iniciatives que han contribuït a mantenir viva la memòria d’aquest mitjà.
Juntament amb l’Arxiu Sonor, també s’hi han distingit projectes com Dones a les Ones, el documental Dones de ràdio, Àpunt Media, Alzira Ràdio i Aldaia Ràdio pel seu paper durant l’emergència de la dana, i els professionals Ricky Romero, Joan Maria Pou i Ricard Ustrell. Els premis han reconegut també els millors continguts radiofònics en diverses categories (Millor Programa de Ràdio, Millor Programa de Ràdio Local, Innovació i Inclusió), amb una selecció de propostes que mostren la vitalitat i la diversitat del panorama radiofònic actual.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Educació de qualitat