Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Laura Masgrau rep una Borsa d'Investigació L'Oréal-UNESCO

23 set. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
La doctora Laura Masgrau, investigadora i subdirectora de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) de la UAB rep enguany una de les cinc borses d’investigació que es donen a Espanya dins del programa l’Oréal-UNESCO For women in science.
Masgrau
La borsa, de 15.000 euros, és un reconeixement a la trajectòria científica d’investigadores menors de 40 anys a qui ajuda finançant un projecte de recerca durant un any. Fidel a l’esperit de la convocatòria, fins a un 10% dels diners es poden destinar a plans d’ajuda de la conciliació laboral-familiar. El programa l’Oréal-UNESCO, que aquest any compleix el 10è aniversari de l’edició espanyola, incideix especialment en donar visibilitat a les investigadores guardonades amb l’objectiu que les seves experiències puguin servir per inspirar a les noves generacions (de dones) a embarcar-se en una carrera científica.
 
La Laura Masgrau treballa en l’àmbit de la Química Computacional i la Modelització Molecular aplicats a l’estudi dels enzims. La seva recerca busca comprendre com funcionen aquests catalitzadors biològics i utilitzar aquest coneixement per guiar vies de modificació de la seva activitat (inhibició, biocatàlisi...). En els darrers anys, la Dra. Masgrau ha dirigit, dins del grup de Biologia Molecular Teòrica de l’IBB liderat pel Prof. Josep M. Lluch, una línia de recerca sobre els enzims responsables de la biosíntesis dels sucres complexes (glicoconjugats). És dins d’aquesta temàtica que neix el projecte presentat a la convocatòria l’Oréal-UNESCO. En ell es pretén explorar la possibilitat d’inhibir l’acció de l’enzim ST6Gal-I, que s’ha relacionat amb la capacitat de generar metàstasis en càncer colorectal, com a via terapèutica complementària per disminuir l’alta taxa de recaigudes en aquest tipus de càncer. La idea del projecte és dissenyar computacionalment una molècula (inhibidor) que anul·li l’activitat d’aquest enzim i fer arribar aquest inhibidor de manera específica a les cèl·lules cancerígenes fent servir nanopartícules, fet que ajudaria a reduir els possibles efectes secundaris. En aquesta segona part de projecte, la Dra. Masgrau compta amb l’ajuda i l’experiència en nanopartícules de dos grups de l’IBB: Immunologia Evolutiva i Nanobiotecnologia, liderats per la Dra. Nerea Roher i el Prof. Antoni Villaverde, respectivament.
 
La Dra. Masgrau és llicenciada i doctora en Química per la UAB (Premi Extraordinari de Llicenciatura i Doctorat). Després de cinc anys d’estades postdoctorals, una a la University of Leicester (Regne Unit) i l’altra a l’ Institut Pasteur de París amb una beca Marie Curie, l’any 2008 es va reincorporar a la UAB com a investigadora Ramón y Cajal a l’IBB. Des de fa un any és investigadora del “Programa UAB-Banco Santander de retenció de talent a la UAB” també a l’IBB, institut de recerca del qual n’és la subdirectora des del 2011. La Dra. Masgrau compta amb més de 40 publicacions, dins les què destaquen un primer nom a la revista Science i un a Acc. Chem. Res., i dos articles a J. Am. Chem. Soc. com a directora del treball. Ha dirigit tres tesis doctorals i quatre treballs de fi de màster. En els darrers cinc anys ha presentat 12 comunicacions orals a congressos. És revisora de revistes internacionals i avaluadora de la ANEP i altres agències. També ha impartit classes en els graus de Nanociències i Química de la UAB. Està casada i té dos fills (7 i 3 anys). 

Dins de