Sala de premsa

La UAB presenta el pla Antiestigma en Salut mental

Jornada sobre salud mental
En el Dia mundial de la salut mental, la UAB ha presentat en un acte el Pla Antiestigma en salut mental.

11/10/2019

Arran del projecte que va sorgir fa dos anys després de la Festa Major que duia per lema “La salut mental, visible i sense estigmes a la UAB”, la vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat, Sara Moreno, va presentar a la Sala Cinema de la UAB el Pla Antiestigma en salut mental, aprofitant que coincidia amb la celebració del Dia mundial de la salut mental.

L'acte va estar estructurat en dues taules rodones. En la primera, Sara Moreno va explicar d'on sorgeix el propòsit d'incentivar la lluita antiestigma i va presentar la  diagnosi: "Hi ha un compromís molt clar, que és treballar per la lluita antiestigma. De l'estigma neix la discriminació. No volem prejudicis. Sense prejudicis no hi ha estigma". Per altra banda, diverses persones que formen part del grup motor-format per alumnat, PAS, PDI, membres de diferents Serveis de la UAB, com el Servei per a la Inclusió a la UAB- PIUNE així com de l'equip de govern-, van explicar quina va ser la metodologia utilitzada per reflectir els resultats, que va ser mitjançant enquestes a la comunitat universitària on hi van participar aproximadament 2000 persones. 

La taula va comptar amb Maria Lomascolo, de l'entitat Obertament, entitat que ha coordinat la diagnosi i el pla i que va presentar algunes de les principals conclusions.
Els resultats de la diagnosi mostren que el 14% de les persones que van respondre l'enquesta havien tingut una experiència en primera persona amb un problema de salut mental. Per un costat, un 10% del conjunt d'estudiants enquestats afirma que pateix o ha patit algun problema relacionat amb els trastorns mentals, mentre que del conjunt de treballadors un 10% manifesten que n’han tingut.

Amb els resultats obtinguts a l’enquesta, l’entitat Obertament ha proposat una sèrie de línies d’actuació, entre les quals destaca la importància de la lluita en primera persona, l’afavoriment del contacte social com a única manera de trencar amb els prejudicis, la visibilització de les històries de recuperació, les accions continuades i locals adreçades membres de col·lectius concrets així com la mesura de l’èxit i l’impacte d’aquestes actuacions. 

Amb aquesta mateixa idea de mostrar històries de vida i de superació es va formar la segona taula, on membres de la comunitat de la UAB van explicar les seves vivències. Les diverses persones que van explicar les seves vivències en primera persona amb trastorns mentals tenien un pensament en comú: tenir un trastorn mental no et fa menys capacitat per exercir la feina o els estudis que estiguis fent, i sobretot, cal prevenir aquests casos perquè amb una prevenció precoç es pot ajudar amb més facilitat.