La UAB comptarà amb el suport del METEOCAT per analitzar els nivells de pòl·lens i espores a l’aire
La Xarxa Aerobiològica de Catalunya creada pel Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia i l’ICTA-UAB comptarà amb el suport del Meteocat per a l’estudi dels nivells de pol·len i espores al·lergògenes presents al territori de Catalunya.

Per la seva banda, Meteocat posarà a disposició de la UAB les dades meteorològiques de les seves estacions de mesura per tal que la XAC pugui efectuar el seguiment i aplicar-les a la recerca en modelització i en les tendències lligades al canvi climàtic. D’ igual manera, Meteocat aprofitarà les dades aerobiològiques com a indicador bàsic per a l’estudi del canvi climàtic a Catalunya.
A Catalunya, la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), (http://lap.uab.cat/aerobiologia) estudia des de 1983 la diversitat i els nivells dels pòl·lens i les espores de fongs a l’aire de 9 localitats: Barcelona, Bellaterra, Girona, Lleida, Manresa, Planes de Son, Roquetes-Tortosa, Tarragona i Vielha. Per a fer aquests estudis se mostreja l’aire amb captadors tipus Hirst, el mètode estàndard a nivell internacional, i els tècnics analitzen les mostres al microscopi òptic fent el reconeixent i el recompte de pòl·lens i espores seguint les normes acordades a les xarxes espanyoles.
La XAC publica setmanalment un butlletí amb les prediccions dels nivells de pòl·lens i espores al·lergògens que s’esperen pels propers dies, així com gràfiques que mostren la dinàmica d’aquestes partícules al llarg de l’any, calendaris pol·línics i altra informació sobre aerobiologia que pot ser d’interès. És possible donar-se d’alta a rebre el document setmanal amb la predicció. La XAC atén també les consultes de professionals i de particulars.