Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB aprova el pressupost per a l'any 2024

22 des. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Consell de Govern de la UAB ha aprovat el pressupost de la institució per a l'any 2024, de gairebé 409 milios d'euros, que ha estat també ratificat pel Consell Social. És el primer pressupost elaborat després de l'aprovació de la nova Llei orgànica del sistema universitari, que marca l'objectiu d'arribar progressivament a un 1 % del PIB a l'educació superior.

Estudiants

Pel que fa als ingressos, com s'explica al document de criteris bàsics aprovat també pel Consell de Govern, s'espera que l'aportació de la Generalitat sigui similar a la de l'exercici 2023. El text recorda que es continua sense tenir en consideració les despeses derivades de l'estructura singular de campus de la UAB, fet que implica un desequilibri i "un repte important a l'hora de quadrar el pressupost".

Quant a les despeses, entre altres aspectes, es preveu continuar el procés d'increment i rejoveniment de professorat permanent amb un increment de les places de lector i incrementar la tecnificació de la plantilla. I, a causa de l'increment general dels preus, es preveu que la partida de contractes de serveis, manteniment i consums s'incrementi per sobre de l'any anterior.

Context macroeconòmic

El pressupost ha estat elaborat tenint en compte "un context macroeconòmic de resiliència de l'economia mundial, sobretot a partir de la invasió russa d'Ucraïna i la completa reobertura de l'economia xinesa després de les restriccions per fer front a la pandèmia". A més, l'economia europea "està encara en un estat de feblesa" però, d'altra banda, "es preveu deixar enrere les tensions inflacionistes dels subministraments i dels preus energètics".

Els pressupostos estan dividits en diferents capítols que reflecteixen detalladament cada aspecte dels ingressos previstos (transferències corrents de les administracions públiques, matrícula, finançament de la recerca, etc.) i de les despeses (personal, contractació de serveis, manteniment, adquisició de materials i eines de recerca, etc.). Els capítols més importants d'ingressos són el de transferències corrents i el de taxes, preus públics i altres ingressos. Pel que fa a les despeses, els més importants són el de personal i el de compra de béns corrents i de serveis.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de