Sala de premsa

La UAB acull la Fira de voluntariat internacional #TornaCanviada

Imatge fira #TornaCanviada

El passat dimarts 14 de febrer, Lafede.cat va organitzar la novena edició de la Fira #TornaCanviada a la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona, on hi va haver diferents propostes de voluntariat internacional. La FAS va oferir les seves propostes de voluntariat universitari.

10/02/2023

Des de les 11:30h fins a les 15:30h, a la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona, la fede.cat (federació d’entitats per a la justícia global) va organitzar la novena edició de la Fira #TornaCanviada en la qual van assistir 120 estudiants. Va ser una oportunitat per conèixer de primera mà les diferents propostes d’entitats especialitzades en voluntariat internacional, així com per resoldre dubtes i inquietuds en relació amb la planificació, la formació prèvia i els requisits necessaris per fer una estada.

A la Plaça Cívica, 9 entitats (Associació Acció Internacional Action Peace (IAP)Associació Catalana per la Pau (ACP)Bosco GlobalEnginyeria Sense FronteresFISCIntered CatalunyaSED CatalunyaServei Civil Catalunya i Setem Catalunya) van presentar diferents propostes de voluntariat internacional a 26 països diferents, com poden ser: Argentina, Colòmbia, Equador, Filipines, Mèxic, Paraguai, entre molts altres destins. Aquestes propostes es basen en estades solidàries, que permeten conèixer els projectes de les organitzacions sòcies que combinen la descobert de l’entorn amb hores de dedicació en un projecte o acompanyament internacional a defensores de drets humans.

La Fundació Autònoma Solidària, que va participar en l’organització d’aquesta edició, també va estar present i va oferir les seves propostes de voluntariat universitari dins de la UAB i, en concret, va donar a conèixer el programa de voluntariat “Cos Europeu de Solidaritat”.

Reflexions per a un voluntariat internacional responsable i transformador:

Un projecte de voluntariat internacional és responsable i transformador quan s'entén com un procés, contempla una formació especialitzada, respon a una demanda local, evita l'assistencialisme i estableix relacions horitzontals, es concep com un intercanvi d'experiències, analitza i té en compte les causes estructurals de les desigualtats, contribueix a l'empoderament de la població beneficiària, l'entitat organitzadora quantifica l'impacte, actua amb coherència, ètica i transparència i vetlla per una comunicació transformadora i responsable.