"La participació al CEUAB és una eina que permet influir en el funcionament de la comunitat i participar en la seva millora"

"El CEUAB hauria de ser l’òrgan de referència de representació d'estudiants, debat i participació"
Quins projectes plantegeu per a la nova legislatura del CEUAB?
Dividim les nostres propostes en tres eixos: política acadèmica, activitats i cultura i representació suprauniversitària.
En el camp de la política universitària, centrarem els esforços en dos punts que, arran del debat sobre “Drets, deures i garanties dels estudiants”, van sorgir com a qüestions urgents. En primer lloc, veiem que no hi ha criteris unificats en relació a les guies docents ni una garantia de seu compliment. Per aquest motiu, proposem l’elaboració d’un document marc que estableixi uns criteris mínims per a l’elaboració de les guies docents. D’altra banda, volem treballar en la resta de garanties de l’estudiant i picarem pedra pel que fa als tribunals de segona correcció, que són un punt bastant opac de l’avaluació ara per ara. En aquest sentit, rescatarem la reivindicació històrica que diu que als tribunals de segona correcció, com a mínim, hi ha d’haver un estudiant.
Respecte el punt d’activitat i cultura, volem que el CEUAB organitzi xerrades i activitats segons temàtiques que tinguin a veure amb cada facultat. Per a exemple, a la Facultat de Biociències hem fet xerrades sobre el VIH al Dia Mundial de la Sida. A la Facultat de Traducció es feien xerrades amb actors de doblatge, que explicaven les seves experiències professionals. Això és una forma de donar visibilitat, tant al CEUAB com als consells de facultat.
Pel que fa a la representació suprauniversitaria, volem tenir més presència en òrgans com ara el Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) i la Coordinadora de Representants d’Estudiants d’Universitats Públiques (CREUP). Participar en totes aquestes organitzacions és una font d’idees i de col·laboració, ja que ens permet d’interactuar amb altres consells d’estudiants.
Quina funció creieu que hauria de tenir el CEUAB?
El CEUAB hauria de ser l’òrgan de referència de representació d'estudiants, debat i participació. Idealment, hauria de ser l’espai on acudissin els estudiants en cas de tenir algun dubte, problema o proposta.
Quins canvis aportaríeu al CEUAB?
En primer lloc, volem reformar el reglament del CEUAB perquè ara mateix és poc funcional i massa rígid. El nostre compromís, en aquests primers mesos, és organitzar unes jornades de treball per a renovar el reglament.
Pel que fa al funcionament intern, la idea de la Comissió Permanent és organitzar-nos en comissions de treball internes en lloc de vocalies. No hem d’oblidar que som estudiants i que, per tant, tenim classes, exàmens i pràctiques i a vegades l’estudiant encarregat d’una vocalia no té prou temps per a treballar. La nostra idea és determinar la feina que s’ha de fer i crear una estructura temporal, com ara un grup de treball format per dos o tres vocals i algun membre del plenari que hi vulgui participar. Això donaria un funcionament més dinàmic i flexible al CEUAB.
Com milloraríeu la coordinació entre els consells d’estudiants dels diferents centres?
En primer lloc, incidiríem en l’elaboració d’un calendari fix que permeti planificar millor les reunions. D’altra banda, per tal de coordinar millor el CEUAB amb la resta de consells, s’ha de garantir la seva participació en el Plenari, a través d’una millor planificació del quadrimestre. La col·laboració entre consells i la organització d’activitats sorgirien arran de la participació mateixa dels consells al CEUAB, cosa que permetria el contacte més directe amb els representants dels consells de facultat.
Com fomentaríeu la transparència dels representants dels estudiants envers els estudiants a qui representen?
A cada plenari, la Comissió Permanent dedica un punt a explicar tot el que ha fet. Potser amb això no n’hi ha prou. Per exemple, es podria plantejar elaborar un informe de manera periòdica i després sotmetre’l a ratificació per part del plenari. També es podria convocar un plenari cada cert temps perquè la junta expliqui tot el que ha anat fent. A banda de l’informe que es fa a cada reunió, són propostes que poden ajudar a donar a conèixer la feina realitzada. També cal que el plenari expressi si està a favor o en contra de la feina de la Comissió Permanent.
Quines mesures prendríeu per a afavorir la visibilització de la feina de representació?
És important que les facultats, a través dels seus propis consells, vegin la feina que es fa des del CEUAB. La millor forma de fer això és la coordinació entre el CEUAB i els consells de facultat. Caldria analitzar bé la situació de la universitat i organitzar activitats que captin l’atenció i siguin interessants pels estudiants, a part de la feina política que es faci. Si la informació de tot el que organitza el CEUAB arribés als estudiants a través dels consells i dels delegats, la visibilització augmentaria. Volem organitzar tot un seguit d’activitats que interessin i arribin als estudiants.
Per què creieu que és important formar part del CEUAB?
Al cap i a la fi, participem al CEUAB perquè creiem en la importància de participar a la comunitat universitària. Hi ha un perfil d’estudiant, totalment respectable, que només es limita a venir a classe i després marxa cap a casa. Així es perd una part de la universitat, del campus i de la comunitat. El fet que hi hagi òrgans que permeten la participació a la universitat i a la política universitària permet influir en les decisions que es prenen i fer una universitat millor. Creiem que la participació al CEUAB és una eina que permet influir en el funcionament de la comunitat i participar en la seva millora.
Resumeix en una frase per què els membres del CEUAB us haurien de votar.
El CEUAB és una molt bona eina perquè els estudiants que s’hi vulguin implicar facin arribar la seva veu i opinions a l’estructura interna de la universitat. Volem fer que tota aquesta participació i implicació no caigui en un cul de sac.