Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Debat sobre el paper del periodisme a la guerra d'Ucraïna

18 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El 17 de maig passat va tenir lloc a la sala de graus de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB el debat "Ucraïna, periodisme, guerra i pau", dins del cicle La UAB en favor de la pau. L’acte, moderat pel professor Xavier Giró, va ser organitzat per la Facultat, el Vicerectorat de Relacions Internacionals i la Fundació Autònoma Solidària.

Acte sobre la guerra d'Ucraïna a la Facultat de Ciències de la Comunicació

Davant la pregunta "Com els mitjans de comunicació estan cobrint el conflicte i quins errors i encerts han tingut?", els quatre ponents, alguns corresponsals a Ucraïna, van donar el seu punt de vista de la situació. Cristina Mas, redactora del diari Ara i especialista en l'àrea del Mediterrani i el Pròxim Orient, va aplaudir la presència massiva de periodistes al país, fet no gaire comú en aquest tipus de conflictes, el que ha permès donar-li context i mostrar les diferents realitats dels civils que l'estan patint. Mas va comparar-ho amb el conflicte bèl·lic a Síria tot denunciant que en aquest cas el cobriment no va ser tan extens, ni quantitativa ni qualitativament.

Lluís Caelles, redactor de la secció d'Internacional a TV3 i expresentador del Telenotícies, es va centrar en el fet de que, tot hi haver estat una cobertura llarga i intensiva (en el seu cas de tres setmanes), sovint la immediatesa i el "periodisme impacient" no va permetre una anàlisi suficientment profunda de situacions colaterals de la guerra que, tot i no ser les més tractades als mitjans, també són importants. Caelles es va mostrar crític amb la "peregrinació massiva" de líders polítics a Ucraïna, quan gairebé cap d'ells havia mostrat interès fins ara en un conflicte que fa anys que va començar.

Ana Villellas, investigadora de l'Escola de Cultura i de Pau de la UAB, també va apuntar l'encert de cobrir el conflicte posant el focus en la gent i, sobretot, en grups oblidats com la gent gran o la comunitat gitana. També va mencionar la seva preocupació cap a la poca transparència que hi ha en temes referents a la importació d'armament i les polítiques armamentístiques de la Unió Europea.

Per últim, Lorena Sopena, fotoperiodista internacional i membre de Novact (Institut Internacional per l'Acció No-violenta), va explicar una realitat no tant coneguda d'aquesta guerra: la resistència pacífica. Segons va explicar, la societat civil ucraïnesa s'ha organitzat, sobretot en centres de joves, per dur a terme una resistència no violenta que es basa en fer manifestacions i en fer arribar aliments i medicines a altres persones del país que les necessiten. Segons Sopena "hi ha una altra Ucraïna més enllà de la guerra".

L'acte, que va ser retransmès en streaming, va finalitzar amb un torn de preguntes del públic.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Reducció de les desigualtats
  • Pau, justícia i institucions sòlides

Dins de