Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La comissió redactora informa al Claustre sobre el procés d'elaboració dels nous Estatuts

20 març 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El Claustre de la UAB ha mantingut avui una reunió ordinària en què s'ha informat sobre el treball realitzat fins ara per la comissió redactora dels nous Estatus de la Universitat, que ha recollit prop de vuit-centes aportacions en el procés participatiu obert al conjunt de la comunitat universitària i continuarà properament amb la presentació i discussió d'esmenes i l'aprovació definitiva del text al propi Claustre. En la sessió d'avui, a més, el rector Javier Lafuente ha compartit les informacions més rellevants sobre l'activitat i la situació actual de la universitat, i la síndica de greuges de la UAB, María Jesús Espuny, ha presentat l'informe corresponent a la seva activitat durant l'any 2023.

Claustre de la UAB

La secretària general de la UAB, Esther Zapater, ha introduït el punt sobre la redacció dels Estatuts donant alguns detalls sobre el funcionament de la comissió redactura i sobre les aportacions recollides, que han estat realitzades per més d'un centenar de persones majòritariament del personal docent però també de l'alumnat i el personal administratiu. Seguidament, les persones responsables dels quatre grups de treball de la comissió han detallat alguns aspectes de les tasques dutes a terme fins ara: Clàudia Jiménez (règim jurídic i estructures de la UAB), Francisco Morente (governança i estructures bàsiques de govern), Xavier Navarro (comunitat i activitat universitària) i Assumpció Bosch (règim econòmic i financer de la UAB, règim electoral i reforma). Zapater ha anunciat que està prevista la convocatòria d'una nova sessió del Claustre a finals del mes de maig per abordar el debat sobre la proposta de text i les esmenes presentades.

Situació econòmica

La intervenció del rector sobre la situació actual de la universitat s'ha centrat especialment, entre altres temes, en les diferents qüestions econòmiques que afecten la institució, com ara la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat que, segons ha explicat, "ens obliga a fer un replantejament d'alguns objectius estratègics" i afecta, per exemple, "el pagament del 2% d'increment salarial d'aquest 2024". Lafuente s'ha referit a les reunions que  han mantingut els representants de les universitats públiques  per establir "les bases d'un nou model de finançament universitari" i presentar-lo al Departament de Recerca i Universitats, així com amb les darrers trobades amb els governs català i espanyol, tot destacant l'assoliment d'un "compromís per al finançament de 3.400 places d'ajudant doctor per a tot el sistema públic universitari" que s'hauran de complementar amb 1.700 places més sufragades per les administracions autonòmiques.

Pel que fa a la captació de recursos per a la recerca, la UAB "ha obtingut 62,2 milions d'euros per a 101 projectes Horitzó Europa 2021-2027 en els tres primers anys del programa", xifra que "posiciona la Universitat com la primera de l'Estat en captació de fons europeus". El rector ha explicat també que, enguany, la UAB ha decidit "augmentar la inversió en més de 300.000 euros en mesures d'estalvi d'aigua i reducció de fuites, el triple del que vàrem invertir l'any anterior", aprofundint en les mesures que la UAB ha anat prenent des de "molt abans" de l'agreujament de l'emergència per sequera. Lafuente ha anunciat que el lema institucional per al curs 2024-2025 estarà justament relacionat amb la sostenibilitat i la gestió dels recursos energètics.

Comunitat universitària

El rector s'ha referit a altres qüestions que afecten la comunitat universitària com ara el projecte d'un mapa d'experiències de l'estudiant que està finançant el Consell Social de la UAB o un pla d'acció per a l'ocupabilitat per al quadrienni 2024-2028. I, pel que fa als futurs universitaris, Lafuente ha destacat l'èxit, un any més, de l'espai de la UAB al Saló de l'Ensenyament, on es va atendre, la setmana passada, a més de 30.000 persones i es van organitzar activitats divulgatives a l'Espai Ciència.

D'altra banda, actualment s'ha encetat una campanya de comunicació per donar a conèixer la nova Comissió de Convivència de la UAB per "resoldre amb mitjans alternatius de mediació" els conflictes entre membres de la comunitat universitària. El rector ha informat de les diferents accions i trobades que s'estan duent a terme entre departaments, deganats i alumnat, així com de la implicació de l'entitat Fil a l'Agulla, per fer front a la tornada de professors sancionats. I s'ha referit a l'actitud "del tot irrespectuosa", al recent fòrum obert a la Facultat de Filosofia i Lletres, d'un "grup de persones que no sabem ni si formen part de la nostra comunitat". Segons Lafuente, la universitat "ha de ser un lloc on s'ha de preservar la llibertat d'expressió" i s'ha congratulat perquè, tot i l'actuació d'aquest grup en una altra acció per evitar la realització d'una classe el 5 de març passat, "la professora hagi pogut impartir amb normalitat" les següents classes.

Pel que fa al procés de renovació dels Estatus de la UAB, el rector ha expressat una "valoració molt positiva perquè mostra la bona salut democràtica de la nostra institució". Lafuente ha fet al·lusió també als conflictes armats que s'estan desenvolupant actualment a la franja de Gaza i a Ucraïna per reiterar el compromís de la UAB amb la pau i els drets humans: "No ens hem de cansar -ha assgurat- de defensar una resolució pacífica, negociada i justa dels conflictes".

Informe de la síndica de greuges

Per la seva banda, la síndica de greuges, figura que té entre les seves atribucions la de "rebre les queixes i observacions que se li formulin sobre el funcionament de la Universitat", ha presentat el seu informe anual corresponent al 2023. Durant aquest període, va atendre 176 instàncies que abasten tant qüestions acadèmiques -sobre pràctiques externes, règim de permanència, avaluació, etc.- com d'altres administratives i institucionals relacionades amb temes tan diversos com ara la gestió de certificats i documentació, els transports i la mobilitat per accedir al campus o la utilització del logotip de la UAB.

En el torn obert de paraules que ha tancat el Claustre, s'ha tractat sobre una proposta de declaració en relació la violació dels drets humans a Palestina que, com ha explicat el moderador del Claustre, Enric Marín, no ha estat acceptada per la mesa per seriosos defectes de forma. Marín ha animat a les persones promotores a presentar, en les properes sessions del Claustre, una nova proposta que acompleixi amb les formalitats necessàries i que, per tant, no sigui impugnable.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Educació de qualitat

Dins de