L'oratòria de Martin Luther King, per afrontar el racisme amb fermesa
L’estudiant de la UAB Bernat Francesch Itxart rep el Premi Arcadi Oliveres pel seu treball de final de grau sobre Martin Luther King Jr., que inspira el debat sobre la lluita contra el racisme i la justícia global. «Buscar convèncer i transformar, i no humiliar» és la base de l’estratègia de King per afrontar el racisme, segons recorda l’estudiant, que posa en relleu la vigència del missatge antiracista, de no-violència i d’inclusió de King.
.jpg)
Bernat Francesch Itxart, graduat en Història per la UAB i estudiant del màster en Història Contemporània de la UAB, ha rebut el Premi Arcadi Oliveres en l’àmbit d’arts i humanitats pel seu treball de final de grau titulat ‘I Have a Dream’. L’ideari de Martin Luther King a través dels seus discursos (enllaç al TFG). En aquest estudi, l’estudiant ofereix una anàlisi profunda de la trajectòria política i social de Martin Luther King Jr., posant en relleu la vigència del seu missatge en la lluita contra el racisme estructural i per la justícia global.
L’estudi de Francesch Itxart combina fonts primàries, com discursos i textos emblemàtics, per aprofundir en la idea que el lideratge i l’oratòria de King van inspirar moviments de lluita no violenta per la igualtat i la pau, amb un impacte mundial. «King va inspirar un moviment mundial en favor d’un món més just i igualitari, que es connectava amb els processos de descolonització, la lluita contra la guerra del Vietnam i la reducció de l’escalada nuclear», recorda.
Nascut a Mataró, Francesch explica que l’elecció del discurs de King es basa en una connexió personal i social: «Vaig triar-lo com a objecte d’estudi perquè connectava el meu passat i el meu futur. Jo he nascut i crescut a Mataró, al barri de l’Havana, un barri cèntric i còmode. No obstant això, visc a 15 minuts del barri de Rocafonda, molt humil, perifèric i tradicionalment receptor de població migrant».
Actualitat del discurs i connexió amb la realitat social
Francesch destaca que «el discurs de King continua sent d’actualitat perquè abraça moltes de les qüestions que afecten les nostres societats i els nostres sistemes actuals. El racisme continua sent una qüestió molt present a la vida quotidiana, a les institucions i als sistemes de relacions polítiques i socials actuals i, per tant, la lluita contra aquest necessita continuar en peu de guerra. El discurs d’odi, especialment en l’era de les xarxes socials, és un desafiament que cal combatre amb discursos transformadors basats en la no-violència i la inclusió».
Una de les aportacions clau del treball és la comprensió que «la discriminació racial no es pot entendre sense l’opressió econòmica. Malauradament, com va descobrir King, els termes de classe i raça són encara inseparables l’un de l’altre». Francesch assenyala que cal construir una societat justa no només en termes de drets civils, sinó també en termes socials i econòmics, un repte vigent avui dia en molts territoris.
Francesch afirma que aquesta anàlisi global es pot concretar en la realitat de Mataró o de Catalunya: «La realitat socioeconòmica de Mataró i de Catalunya té moltes connexions amb les demandes i les reivindicacions del moviment dels drets civils. Per exemple, una de les principals campanyes del moviment de Luther King fou a Chicago contra la segregació per barris i les condicions d’habitatge precàries per als afroamericans. A Mataró, actualment, es donen situacions similars als barris perifèrics com Rocafonda o Cerdanyola, on la falta d’habitatge digne i la precarietat econòmica s’uneixen a una problemàtica racial palpable».
Francesch critica que «un sistema d’habitatge controlat pels fons d’especulació i els bancs, amb el suport del sistema polític i institucional, provoca desnonaments i lloguers inassumibles per a moltes persones desafavorides». Destaca també la mobilització social sorgida recentment contra aquesta situació, prenent inspiració en les lluites pels drets civils als EUA.
El poder de l’oratòria transformadora en un món de discursos d’odi
En el context actual, marcat per l’auge de l’extrema dreta i els discursos d’odi, especialment dirigits a la població jove, Francesch proposa la necessitat de fer una revisió de les estratègies comunicatives de King. «L’extrema dreta es beneficia d’un discurs d’odi efectiu per missatges simples i emocionals, que apel·len a la por per mantenir privilegis», explica Francesch. Aquest fenomen té un impacte molt negatiu en els joves, sobretot en els homes, que neguen la violència masclista i la consideren un «invent ideològic».
Francesch recorda que el discurs de King es basa en «l’amor cap als altres i la no-violència. King no identificava els seus enemics com a tals, sinó com a adversaris: buscava convèncer i transformar, i no humiliar. La seva estratègia era la redempció i la reconciliació». Cita textualment un dels seus discursos més emblemàtics, pronunciat a Selma el 1965: «Our aim must never be to defeat or humiliate the white man but to win his friendship and understanding».
Ser agent de canvi avui: compromís amb la justícia global
Els Premis Arcadi Oliveres reconeixen a joves estudiants la seva aportació a través de la recerca i coneixement sobre temàtiques vinculades al desenvolupament sostenible i els drets humans i, per tant, com a agents de canvi. «Actualment, amb l’auge de l’extrema dreta, els conflictes bèl·lics i la difusió d’odi a les xarxes, cal liderar una transformació que empoderi els desafavorits, com va fer King als anys cinquanta i seixanta», explica l’estudiant.
Acte de lliurament dels Premis Arcadi Oliveres
Els Premis Arcadi Oliveres, convocats per la Fundació Autònoma Solidària de la UAB amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, reconeixen anualment treballs que promouen la justícia global i la transformació social. En la seva vuitena edició, 17 estudiants de la UAB van ser guardonats en diferents categories en un acte celebrat el 7 de maig a la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia. L’acte va incloure una intervenció de Francesch, que es pot veure en aquest reel.
- Títol: ‘I Have a Dream’. L’ideari de Martin Luther King a través dels seus discursos (enllaç al TFG).
- Autor: Bernat Francesch Itxart, graduat en Història i estudiant de màster en Història Contemporània, Facultat de Filosofia i Lletres, UAB.
- Tutor: Dr. Josep Puigsech Farràs.
- Contingut: anàlisi de l’evolució ideològica i discursiva de King, des de l’acció no violenta fins a les reivindicacions socials i econòmiques, i connexió amb la realitat social actual.