Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Jornades de Sobirania Alimentària: Sembrant alternatives a la universitat

17 març 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Del 15 al 17 d'abril es duran a terme unes jornades sobre la sobirania alimentària com a resposta a una situació d'empobriment i de fam. Tindran lloc a la Facultat de Biblioteconomia de la UB i combinaran xerrades, taules rodones, tallers i un geocaching sobre la ruta dels agronegocis a Barcelona.
Jornades de Sobirania Alimentària
La Fundació Autònoma Solidària, amb la col·laboració de la Fundació Solidaritat UB, el Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la UPCi la Revista Soberanía alimentaria, biodiversidad y culturas, organitzem unes jornades de formació i sensibilització sobre la sobirania alimentària com a resposta a una situació d'empobriment i de fam. Tindran lloc del 15 al 17 d'abril a la Facultat de Biblioteconomia de la UB i combinaran xerrades, taules rodones, tallers i un geocatching sobre la ruta dels agronegocis a Barcelona.

La sobirania alimentària reivindica el dret dels pobles a definir les seves pròpies polítiques agràries i alimentàries -què mengem, com ho produïm i com ho comercialitzem-, incorporant criteris de producció ecològica i prioritzant el comerç a escala local. Des de fa més de 15 anys, llaurada des de la perspectiva de la pròpia pagesia, emergeix com una alternativa real davant les problemàtiques de la fam i la pobresa rural als nostres territoris i a escala global.

Les jornades "Sobirania Alimentària: Sembrant alternatives a la universitat", que es celebraran del 15 al 17 d'abril a la Facultat de Biblioteconomia de la UB (Sants – Barcelona), volen ser un espai d'aprenentatge, debat i reflexió crítica entornals models agroalimentaris, la sobirania alimentària com a proposta transformadora, especialment en un context de crisi sistèmica, i el paper de l'educació superior en la promoció de paradigmes de desenvolupament més justos i sostenibles.

Des d'una doble mirada teòrica i pràctica, les activitats centrals de les jornades inclouran debats sobre la sobirania alimentària des de les visions feministes, altres models alternatius (economia solidària, decreixement i ecologia política), tallers de consum responsable o un mercat d'idees amb iniciatives diverses en aquest camp. També hi haurà dues taules d'experiències de docència i recerca universitària per tal d'estimular la discussió al voltant dels reptes per incorporar i generar coneixement en aquest àmbit des de les nostres universitats.

Les sessions aniran a càrrec de professorat universitari, joves investigadors/es de diferents grups de recerca, i representants d'organitzacions socials i del sector rural com ara VSF-Justícia Alimentària Global, la Xarxa d'Economia Solidària, el CRIC-Revista Opcionsi l'Escola de Pastors de Catalunya, entre d'altres. Les jornades finalitzaran el 17 d'abril, Dia Internacional de la Lluita Camperola, amb una xerrada de l'euro-parlamentària Lidia Senra, membre del Sindicato Labrego GalegoVía Campesina.

La participació està reconeguda amb crèdits acadèmics per la UAB, la UPC i la UB. L'alumnat de la UAB que vulgui optar a la convalidació de crèdits (2 crèdits de lliure elecció o 2 crèdit ECTS) cal que realitzi inscripció prèvia, abans del 10 d'abril, mitjançant aquest formulari online. El voluntariat de la FAS pot inscriure-s'hi de manera gratuïta. Per a la resta de persones interessades, que no vulguin reconeixament de crèdits, l'entrada és lliure i gratuïta a totes les activitats.

El programa complet ja es pot consultar al blog "Universitat i Sobirania Alimentària".

Dins de