Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Jornada sobre feixisme a la UAB

26 maig 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El passat 20 de maig es va dur a terme la jornada Què pot fer la universitat davant l’augment del feixisme? que va comptar amb la participació d’entitats, acadèmics i estudiants que lluiten per eradicar el feixisme i el racisme.
Jornades feixisme
L’augment d’alternatives polítiques feixistes que tenen com a objectiu l’establiment d’un sistema segregador i exclusiu per a un determinat grup de ciutadans preocupa a la comunitat universitària i a les entitats que lluiten contra qualsevol tipus de discriminació. Davant l’actitud del feixisme que rebutja l’heterogeneïtat i la diversitat,les jornades van girar al voltant de qüestions relacionades amb les mirades filofeixistes: el racisme i la xenofòbia, l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia i les estratègies que utilitzen aquests grups per a aconseguir els seus objectius.

La jornada Què pot fer la universitat davant l’augment del feixisme? tenia com a finalitat compartir experiències d’integració i de lluita contra les discriminacions i articular una resposta unitària de rebuig cap els grups i actituds feixistes des de l’àmbit universitari. Aquestes experiències es desenvolupen en diferents contextos i per això, durant tota la jornada va haver-hi una diversa representació d’aquests.

La jornada s’estructurà en dos espais de debat a l’Edifici de Participació i una acció comunitària a la Plaça Cívica. A la primera d’aquestes taules s’exposaren projectes acadèmics i socials que lluiten contra la discriminació des de diferents perspectives. Des d’un punt de vista acadèmic, Ábel Bereményi, professor associat i investigador postdoctoral del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB i membre del grup de recerca EMIGRA, juntament amb l’estudiant i companya de recerca Alba Castellsagué van exposar el projecte internacional Roma rights and discrimination, i aprofitaren per a reflexionar sobre els prejudicis i el desconeixement existent cap a la població d’ètnia gitana. Seguidament, membres de l’associació la Xixa Teatre van compartir les seves experiències d’integració mitjançant la utilització del teatre de l’oprimit en contextos juvenils i de diversitat.

Seguidament vam comptar amb la presència de David Karvala, portaveu d’Unitat contra el feixisme i el racisme i destacat activista social. En aquest espai es va reflexionar sobre la identificació política dels grups feixistes i sobre el perill que aquests suposen per a les llibertats col•lectives i individuals. També es van assenyalar les estratègies que aquests grups duen a terme per a tenir presència a la universitat i com es pot evitar la seva intrusió. Fruit d’aquesta trobada, els estudiants van proposar tornar a realitzar una nova jornada el mes de novembre, degut a l’interès que desperten aquestes qüestions dins la comunitat universitària.

Finalment, la jornada va concloure amb l’acte Fem de la Cívica una zona de lliure discriminació que va comptar amb la presència de membres del moviment LGTB i que va acabar amb un acció col•lectiva pintant entre tots el triangle rosa invertit, símbol de zones lliures de discriminacions.

Dins de