Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Finalitza amb èxit el projecte PATHBIO per formar investigadors que utilitzen models de ratolí

20 des. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Aquest mes de desembre s’ha celebrat a Nàpols la trobada final del consorci europeu PATHBIO (Precision PathoBiology for Disease Models), liderat per la UAB, per formar investigadors en l’ús del ratolí com a model animal per a malalties humanes. Un total de 385 estudiants de 47 paisos han participat en la iniciativa.

PATHBIO

La trobada, celebrada els dies 2 i 3 de desembre a l’auditori CEINGE i al Pallazzo delle Biotecnologie de Nàpols, ha comptat amb la participació d’investigadors de tot el món experts en el camp de la fenogenòmica del ratolí. Entre ells ha destacat la participació del professor Mario Renato Capecchi, Premi Nobel de Fisiologia o Medicina de 2007 pels seus descobriments dels principis per a introduir modificacions genètiques específiques en els ratolins mitjançant l’ús de cèl·lules mare. Capecchi va pronunciar la conferència “There are still surprises derived from genètic manipulation of the mouse”, sobre models innovadors i possibles teràpies fruit de la seva investigació amb el ratolí de laboratori.

Durant la trobada també es va celebrar una reunió satèl·lit oberta al públic i dedicada a la reproductibilitat i la traducibilitat en la investigació, una necessitat primordial en la investigació biomèdica actual. En la reunió es va debatre sobre fins a quin punt l’experimentació amb animals és clau per al desenvolupat de teràpies innovadores per a les malalties humanes, però la falta de reproductibilitat i translació entre espècies (de la poiata al llit del pacient) obstaculitza la confiança en la investigació preclínica.

El projecte europeu PATHBIO (Precision PathoBiology for Disease Models) sobre models de ratolí per a malalties humanes ha sigut el primer projecte europeu Erasmus+ Knowledge Alliances liderat per la UAB. Es tracta d’un projecte l’objectiu principal del qual és implementar un enfoc europeu integrat per a millorar la formació i l’entrenament dels investigadors que utilitzen models de ratolí, identificant noves tecnologies i nous camps de coneixement.

Al llarg d’aquests tres anys, PATHBIO ha organitzat 9 cursos d’estiu sobre l’anatomia, l’embriologia, la patologia i la imatge del ratolí, amb un total de 385 estudiants procedents de 47 països diferents (veure figura). A més, el consorci ha elaborat material docent innovador, com un Atles d’identificació del sistema limfàtic en ratolí, un Atles d’anotacions de rajos X en ratolí, o la desconstrucció en 3D d’embrió de ratolí.

Mapa PATHBIO

La iniciativa ha estat coordinada pel professor del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animal de la UAB Jesús Ruberte. El consorci PATHBIO està format per un total de 23 membres entre ells destacades universitats europees (Cambridge, Sheffield, Copenhague, Lisboa i Nàpols), els centres d’excelència europeus en la investigació amb ratolí (Helmholtz Zentrum, Medical Research Centre, Institut Clinique de la Souris i Institute of Molecular Genetics), empreses dedicades a la producció de models de ratolí per a malalties humanes (The Jackson laboratories, Toronto Center for Phenogenomics i Charles River Laboratories), així com membres extra-europeus d’àmbit global (Institut Pasteur Montevideo, Phenogenomics Australia, Korean Mouse Phenotyping Center, entre d’altres).

 

 

Dins de