Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Filosofia i Lletres reconeix la tasca de l'alumnat de medicina i de Montserrat Antón

05 oct. 2020
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L'alumnat de la Facultat de Medicina i les professores Montserrat Antón, Jèssica Jaques i Gemma Puigvert van ser objecte de sengles reconeixements a l'acte d'inauguració de curs de la Facultat de Filosofia i Lletres.

https://www.youtube.com/watch?v=3MIWTvA0Vs4&feature=youtu.be

La Facultat de Filosofia i Lletres va reconèixer, en el seu acte d'inauguració de curs, la tasca de l'alumnat de medicina durant la pandèmia atorgant la distinció Ad studia humanitatis fovenda al consell d'estudiants de medicina de la UAB. L'acte es va desenvolupar el 5 d'octubre a l'auditori del centre i va ser, en paraules del degà Joan Carbonell, un "triple tribut a la cultura, la sanitat i l'educació" en què la professora Montserrat Antón va rebre també la distinció Ad studia humanitatis fovenda i va pronunciar una lliçó magistral sobre l'ensenyament. A més, es va atorgar un altre reconeixement a l'excel·lència docent de les professores Jèssica Jaques i Gemma Puigvert.

El consell d'estudiants va rebre la distinció, en la categoria col·lectiva, com a òrgan representant de l'alumnat de la Facultat de Medicina en reconeixement de la tasca de suport voluntari a les institucions sanitàries en el moment més greu de la pandèmia. La Facultat ha volgut així "honorar totes les persones voluntàries que han posat en risc la seva salut i la dels seus familiars de forma desinteressada" tot destacant "el fet que moltes i molts estudiants van col·laborar voluntàriament amb el serveis sanitaris en el moment més greu de la pandèmia, posant al servei de la societat les seves capacitats, tot i no ser graduats". Clara López va recollir el premi i va agrair la distinció en nom del consell d'estudiants de la Facultat de Medicina.

Un tribut als mestres "al peu del canó"

La categoria individual de la distinció Ad studia humanitatis fovenda va ser concedida a Montserrat Antón, professora jubilada del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal i exdirectora de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB. Va ser reconeguda pel seu treball de formació universitària de docents així com per la seva tasca d'acompanyament de professionals "principalment d'escoles en zones i situacions vulnerables" i pel seu compromís en la gestió de la UAB.

Antón, a més, va pronunciar la lliçó inaugural del curs, titulada "L'escola és un món, el món és una escola". Va començar la seva intervenció evocant la seva trajectòria mitjançant la projecció d'un vídeo cassolà en què és entrevistada per la seva neta Martina, i va passar a continuació a reflexionar sobre la tasca docent en una intervenció que ha definit com "un homenatge als i les mestres que estan avui al peu del canó".

L'exdirectora de l'ICE va descriure les característiques que han de caracteritzar la figura del docent: la vocació, els valors (concretament el respecte, la consciència i les capacitats d'anàlisi i de consens) i la formació, imprescindible ara que "els alumnes tenen moltes fonts d'informació" i necessiten referents que els ensenyin a "tenir criteri". I va reivindicar la "petjada" deixada per l'Escola de Mestres de Sant Cugat, precedent de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB, que ha aportat un "esperit especial" pel que fa a "la manera de fer de mestre".

Reconeixement a Jèssica Jaques i Gemma Puigvert

A la cerimònia, es va reconèixer també l'excel·lència docent de Jèssica Jaques (professora del Departament de Filosofia) i Gemma Puigvert (directora del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana), candidates proposades per la junta permanent de facultat al premi a l'excel·lència docent de la UAB, que ha estat finalment concedit a la professora Puigvert.

Totes dues van consensuar un text que va ser llegit per Puigvert per mostrar el seu agraïment a les seves famílies, mestres i companys, així com als equips del col·lectiu Art en Curs i del projecte Argó de l'Institut de Ciències de l'Educació. "Ens sentim immensament afortunades", va expressar Puigvert, "per dues trajectòries que van començar ara fa vint-i-cinc anys", i va voler descriure la tasca docent afirmant que "ensenyar és un acte d'amor envers el coneixement i l'estudiant" que ajuda a "formar persones amb capacitat d'anàlisi crítica".

La inauguració es va desenvolupar en condicions de seguretat sanitària atenent a la situació actual de pandèmia. El degà de la Facultat, Joan Carbonell, es va congratular en la seva intervenció perquè el curs, tot i les condicions especials en què s'ha de desenvolupar a causa de la COVID-19, "avança raonablement bé, millor del que deien els auguris". Per la seva banda, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, va agrair la contribució de la Facultat pel que fa a la programació d'una formació transversal i adaptada als reptes del futur perquè, segons va afirmar, "no hi ha ciència pura sense humanitats". La cerimònia va comptar també amb l'actuació del sextet Rimbombarti, que va interpretar peces dels ballets de P. I. Txaikovski, entre d'altres.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar
  • Educació de qualitat

Dins de